Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa pomoćnicom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid. U razgovoru su učestvovali i specijalni izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil.

U svetlu razgovora o evrointegracijama Srbije, predsednik Vučić je sa sagovornicima podelio utiske sa jučerašnjeg Samita EU – Zapadni Balkan održanom u Briselu, dok je pomoćnica šefa američke diplomatije Donfrid istakla da se Sjedinjene Države snažno zalažu za to da naš region postane deo Evropske unije, saopšteno je iz Predsedništva.

Vučićev razgovor sa američkim diplomatama bio je, najvećim delom, posvećen bilateralnim, a posebno ekonomskim odnosima, kao i mogućnostima za saradnju u oblasti energetike, te je izraženo zadovoljstvo zbog uspešnog poslovanja američkih kompanija na srpskom tržištu.

Donfridova je snažno podržala ekonomsko povezivanje regiona kroz inicijativu Otvoreni Balkan, saglasivši se sa predsednikom Vučićem da je to primer dobre regionalne saradnje i stremljenja ka ciljevima od zajedničkog interesa.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o dijalogu Beograda i Prištine i pozdravili napredak ostvaren na sastanku glavnih pregovarača i specijalnog izaslanika, kada je usvojena mapa puta u primeni sporazuma o energetici.

Aleksandar Vučić takođe je istakao da je Srbija opredeljena za dijalog kao jedini način rešavanja otvorenih pitanja i postizanja održivog dogovora, u korist svakodnevnog života Srba i Albanaca, kao i mira i stabilnosti u regionu.

I američka ambasada u Prištini nedavno je pozdravila postizanje sporazuma o energetici, pozivajući ujedno Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

Ambasada je na Tviteru navela da je „dogovor o energetskoj mapi puta dokaz da kada se Kosovo i Srbija angažuju kreativno i fleksibilno, (da) građani obe zemlje imaju koristi“, te da ,,SAD pozivaju obe zemlje da nastave da grade ovaj uspeh kroz hitno i otvoreno angažovanje u dijalogu uz posredovanje EU“

Prethodno, u Briselu je potpisan energetski sporazum kojim se predviđa naplata struje u opštinama na severu.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Buducnostsrbijeav