Pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid ocenila je da je Srbija na pravoj strani istorije i da je stavom i glasanjem u Ujedinjenim nacijama jasno osudila akcije Rusije u Ukrajini.

Ona je u izjavi za FoNet rekla i da je jasna pozicija Srbije prema sankcijama koje su uvedene Ruskoj Federaciji.

,,Jasna je pozicija Srbije prema sankcijama koje su uvedene Rusiji, ali nastavljamo da ohrabrujemo vlasti u Beogradu da preduzmu aktivnosti kojima će napredovati na evroatlantskom putu”, rekla je Donfridova.

Kako je pomoćnica američkog državnog sekretara objasnila, to uključuje i usaglašavanje sa aktivnostima Evropske unije (EU) u spoljnoj i bezbednosnoj politici.

Prema njenim rečima, napad Rusije podstakao je mnoge u svetu da podrže Ukrajinu i ,,jasno daju do znanja da ničim isporovocirana i brutalna invazija mora biti zaustavljena”. Ključni deo toga su sankcije koje sprovodi više od 40 država širom sveta, podsetila je Donfridova, navodeći da Sjedinjene Države ohrabruju Srbiju da uvede sankcije.

Donfridova  je istakla i da Vašington sarađuje sa Srbijom i želi da pomogne Beogradu da ojača svoju dugoročnu energetsku bezbednost, uključujući energetsku efikasnost i zalihe.

Uz ocenu da je hitna energetska diverzifikacija vrlo važan problem za ceo svet, Donfrid je predočila da Moskva koristi energetsku zavisnost mnogih zemalja od ruskih energenata.

Kako je istakla, SAD zato razumeju zabrinutost Srbije i rade sa partnerima u Beogradu da bi pomogle.

Pomoćnica državnog sekretara govorila je i o dijlogu Beograda i Prištine, navodeći da bi obe strane trebalo da se ,,hitno, aktivno i konstruktivno” angažuju u dijalogu koji bi trebalo da dovede do sporazuma baziranog na međusobnom priznanju.

,,Za obe zemlje je važno da normalizuju odnose’’, ocenila je ona, uz konstataciju da je ,,angažovanje u dijalogu, pod okriljem Evropske unije, potrebno sve dok se ne postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa između ‘ta dva suseda’ ’’.

,,Dijalog je najbolji način da se obe zemlje u potpunosti integrišu u evropske institucije’’, rekla je Donfrid i pozvala Beograd i Prištinu da u potpunosti ispune obaveze preuzete u Briselu, da se međusobno angažuju otvoreno i fleksibilno, kako bi se ostvario napredak, čiji bi rezultat trebalo da bude međusobno priznanje.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Buducnostsrbijeav