Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) pravna obaveza, te da se mora primeniti, ali i da je francusko-nemački predlog za rešavanje pitanja Kosova i Metohije veoma realističan.

Na onlajn panelu „Evroatlantska budućnost Zapadnog Balkana“ u organizaciji vašingtonskog Atlantskog saveta, Eskobar je ocenio da je prošlonedeljni dogovor Beograda i Prištine o registarskim tablicama značajan, jer smanjuje tenzije. Na pitanje da li će Amerika preuzeti vođstvo u dijalogu, Eskobar odgovara odrično, i ocenjuje da su SAD i EU, zajednički, u poslednje dve godine uspele da naprave pomake u dijalogu, prenosi Glas Amerike.

U vezi formiranja Zajednice srpskih opština, američki diplomata je naglasio da je to pravna obaveza predviđena Briselsim sporazumom, te da mora biti implementirana.

„Treba da bude i biće implementiran… Ako se ne budemo bavili pitanjem ZSO, 70.000 ljudi koji žive na severu Kosova, mogu da budu izazov. Oni su u centru tenzija, konflikta, konfrontacija i moramo da pronađemo rešenje za njih. Institucije Kosova treba da im pruže zaštitu, ali im takođe treba i dozvoliti da učestvuju u socijalnom, ekonomskom i političkom životu Srbije. Ako ne rešimo ovo pitanje, bićemo u neprekidnoj krizi“, ocenjuje Eskobar.

Govoreći o francusko-nemačkom predlogu, Eskobar ističe da on pruža ,,izvanredne prilike za stvaranje stabilnih odnosa između dveju zemalja”.

„Mislim da je veoma realističan. Ne znam da li će dogovor na osnovu tog predloga moći da se postigne do sledećeg proleća, to zavisi od tempa pregovora, što zavisi od Evropljana, ne od SAD. Ali, mislim da bismo mogli da vidimo kostur dogovora naredne godine“, rekao je američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan.

U kontekstu rata u Ukrajini i pozicije Rusije, američki diplomata ističe da Moskva nastoji da zadrži partnere na Zapadnom Balkanu, ali da je „svima jasno“ da Putin u budućnosti neće biti poštovani lider, niti da će Rusija biti pouzdan partner. Takođe, Gabrijel Eskobar kaže da bi i Amerika volela da vidi da se Srbija više usklađuje sa Evropskom unijom u pogledu uvođenja sankcija.

„Lično sam ohrabrivao Srbiju da uvede sankcije i da se više uskladi sa EU, da pokaže da se slaže sa evropskim vrednostima. Ne mogu da kažem da smo delimično uspeli. Srbija je glasala protiv Rusije svaki put u UN, EBRD, Savetu za ljudska prava, i to nije samo simbolički, veoma je važno. Takođe pomažu u našim humanitarnim naporima da se ukrajinskim izbeglicama omogući izlazak iz ratne zone“.

Američki diplomata je rekao da je rat u Ukrajini uticao na to da se SAD i saveznici više angažuju na tome da ubrzaju formalnu integraciju država regiona u evroatlantske strukture. Na pitanje da li vidi jasan put ka punopravnom članstvu šest država u EU, Eskobar kaže da ,,ne vidi drugu opciju”.

,,Voleo bih da vidim jače evropsko prisustvo na Zapadnom Balkanu. Da se zemljama dozvoli da budu prisutne kada se odlučuje o zatvaranju poglavlja, da im se dozvoli da više učestvuju u evropskim strukturama, možda kao posmatrači. Ali, definitivno nam je potrebno jače evropsko prisustvo i jače američko prisustvo u regionu“.

Na pitanje zašto američke kompanije ne investiraju više u regionu, specijalni izaslanik kao prvi razlog navodi korupciju, koju vidi kao najveći problem. Ali, kaže da tu može da pomogne regionalno povezivanje putem Berlinskog procesa ili Otvorenog Balkana, koji SAD podržavaju „pod uslovom da je ravnopravno otvoren za sve“.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Twitter/USEmbassySerbia