Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da se nada da će dogovor o registarskim tablicama i ličnim dokumentima između Beograda i Prištine biti pronađen, da će ljudi na severu Kosova nastaviti da žive u miru i da neće biti opterećeni dodatnim administrativnim procedurama. Dodao je i da će svi ranije dogovoreni sporazumi morati da budu primenjeni, uključujući i formiranje Zajedince srpskih opština.

Eskobar je istakao da je ,,održao težak i dug sastanak’’ sa Aleksandrom Vučićem, te da SAD cene posvećenost predsednika Srbije miru i stabilnosti, prenela je na Tviteru američka ambasada u Sbriji.

Na konferenciji za medije održanoj u ambasadi SAD nakon razgovora sa zvaničnicina u Prištini, Severnoj Mitrovici i Beogradu, Eskobar je istakao da obe strane treba da se obavežu da neće biti nasilja, kao i da je video volju da se pronađe rešenje i da se izgradi poverenje u proces, prenosi Glas Amerike.

Napomenuo je da Sjedinjene Države ne učestvuju u dijalogu, ali da podržavaju napore Evropske unije i specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka da se kroz dijalog dođe do rešenja pre 1. septembra, za kada je Priština najavila primenu odluke o tablicama i dokumentima.

Prema njegovim rečima, SAD su prenele dvema stranama da očekuju da se pitanje primene svih postojećih sporazuma nađe na agendi na sledećem sastanku u Briselu, uključujući i formiranje Zajedince srpskih opština na severu Kosova, te da Priština mora izaći sa svojim predlogom ukoliko im se ne dopada srpski predlog o ZSO.

,,Biću iskren bilo je teško zato što ima puno kompromisa koje treba napraviti sa obe strane i bilo je komplikovano zbog različitih pogleda sa obe strane pregovaračkog stola. Ali video sam volju da se pronađe rešenje, volju da se pronađu prilike koje će učvrstiti proces. I veliku posvećenost EU da istinski obezbedi podršku. Istovremeno imamo i američku posvećenost da osigura da neki od ovih sporazuma, zapravo svi ovi sporazumi budu u potpunosti ispunjeni.”, rekao je Eskobar.

Kako je američki izaslanik ocenio, kriza u Ukrajini je pitanje dijaloga Beograda i Prištine podigla na viši nivo i učinila još hitnijim, kako bi se održala strabilnost evropskog kontinenta.

,,Zapadni Balkan je deo sveta koji je važan Americi. Uložili smo puno pomoći u stabilnost regiona. Iako je vaša aspiracija da budete deo Evropske unije, mi smo saglasni sa EU da se sve pozitivno šta se dešava na Balkanu od Dejtona do jučerašnjeg sastanka, dešava u koordinaciji sa EU i SAD’’, naveo je Eskobar.

Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak sastali su se juče sa Aleksandrom Vučićem, koji je nakon sastanka izjavio da se razgovori u narednim danima nastavljaju i da veruje u ,,neko kompromisno rešenje”.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Buducnostsrbijeav