Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ocenio je da je članstvo u Evropskoj uniji važan strateški cilj Srbije i da Srbija ostvaruje veliki napredak na tom planu.

,,Iako su mnoge zemlje Zapadnog Balkana ranjive, mislim da će pažnja koju su EU i SAD usmerili na ovaj region pomoći i izolovati ga od svih destabilizujućih faktora’’, naveo je Gabrijel Eskobar u intervjuu za N1, dodajući i da su ,,sve zemlje koje su ušle u Evropsku uniju postale demokratičnije, stabilnije i prosperitetnije, te da je to ono što želi da se desi i zemljama na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju’’.

Kada je reč o ratu u Ukrajini, Eskobar ne smatra da se kriza i nestabilnosti mogu preliti na Zapadni Balkan. ,,Sve zemlje Zapadnog Balkana obećale su da će podupirati humanitarne napore. I sve to zaista i čine. I sve su u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija dale svoj glas prilikom osude invazije. Stoga mislim da će ova regija dati pozitivan doprinos stabilizaciji krize’’.

Na pitanje da li bi politika Srbije trebalo da bude odlučnija u kontekstu da li naginje Istoku ili Zapadu, Eskobar je rekao da je to ipak pitanje za srpski narod, ali da bi trebalo imati u vidu da je  Srbija evropska zemlja, istorijski, kulturološki, a sve više i ekonomski. ,,Mislim da srpski narod to shvata i da će to očekivati. Stoga zaista mislim da je Srbija sve zainteresovanija za svoj odnos sa Evropom nego s Istokom’’, istakao je Eskobar.

Specijalni izaslanik se osvrnuo i na vremenski period u kom bi se moglo očekivati pristupanje Srbije Evropskoj uniji, rekavši da bi evrointegracije trebalo ubzrati, kao i da bi taj process trebalo dovršiti u ,,razumnom vremenskom roku’’. Kako je objasnio, stvarni vremenski rok zavisi od odnosa Srbije prema Uniji, ali da Srbija nesumnjivo čini napredak ka svom cilju.

IZVOR FOTOGRAFIJE:EURACTIV.rs