Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar upozorio je na ,,mnogo mogućih posledica” ukoliko Crna Gora ne reši višemesečnu političku i institucionalnu krizu.

„Crna Gora je u veoma dubokoj krizi. Blizu je institucionalnog kolapsa kakvog skoro nisam video u bilo kojoj zemlji. Nema vlade. Pale su dve vlade i nije bilo napretka u formiranju još jedne. Nemaju kvorum u Ustavnom sudu koji bi mogao da potvrdi nove izbore“, rekao je Eskobar u intervjuu za Glas Amerike, tokom poste Beogradu.

Eskobar je podsetio da na proleće ističe mandat predsednika Mila Đukanovića. Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović nedavno je raspisala predsedničke izbore za 19. mart.

,,Može se dogoditi da nemaju predsednika da poveri mandat, da nemaju vladu da krenu napred i Ustavni sud da odobri sve odluke i potvrdi rezultate izbora”, naglasio je Eskobar.

Američki zvaničnik je ponovio da je glavni zadatak da se odmah popune upražnjena mesta u Ustavnom sudu, ,,a zatim da se ide na izbore”.

,,Moraju da počnu sa Ustavnim sudom. I van toga, verujemo, i ankete pokazuju, da ogromna većina građana želi nove izbore. I to je gde bi trebalo da počnu”.

Eskobar je, pozivajući se na mišljenje Venecijanske komisije, poručio i da je veoma opasna bilo kakva pomisao da se ,,Ustav menja prostom većinom”.

,,Već smo rekli da nismo sigurni da bi to bila ustavno validna vlada. Nismo sigurni da bi mogli da se oslonimo na odluke takve vlade. Ohrabrili smo ih da to ne rade”, zaključio je Eskobar.

Kako Glas Amerike podseća, parlamentarna većina proglasila je krajem decembra lidera DEMOS-a Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore, na osnovu spornih izmena Zakona o predsedniku koje je prethodno usvojila u Skupština. Pregovori o formiranju vlade su u međuvremenu propali. Aktuelna vlada premijera Dritana Abazovića je u tehničkom mandatu, nakon što joj je izglasano nepoverenje pre više od pet meseci. Ustavni sud je u međuvremenu u blokadi jer od ukupno sedam, trenutno ima samo troje sudija i nema kvoruma za odlučivanje o ključnim pitanjima u zemlji.

SAD su prethodno dovele u pitanje saradnju sa vladom Crne Gore koja bi bila formirana na osnovu spornih izmena Zakona o predsedniku.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Twitter/USEmbassyMNE