Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da se nada da će se Srbija, nakon formiranja nove vlade, pridružiti ostalim državama Zapadnog Balkana i uvesti sankcije Rusiji.

Na skupu kome su prisustvovali zvaničnici SAD, EU, Velike Britanije i država Zapadnog Balkana, specijalni izaslanik Sjedinjenih Država naveo je da je Srbija jedina zemlja regiona koja nije uvela sankcije Rusiji. Beograd svoju odluku karakteriše kao ,,zaštitu vitalnih interesa države”. Tema skupa bila je: „Rat u Evropi: Uticaj na Balkanu“.

,,Skoro sve države Zapadnog Balkana su se usaglasile na način da učine da Rusija plati cijenu za to (invaziju) kroz sankcije, kroz podršku Ukrajini i njenom narodu. Nadam se da će se Srbija pridružiti toj grupi i da će se uskladiti sa sankcijama kada formira vladu”, rekao je Eskobar u online obraćanju u ponedeljak na Samitu demokratije Jugoistočne Evrope, održanom u Budvi.

Srbija je jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, iako se saglasila sa rezolucijama Ujedinjenih nacija i deklaracijama Evropske unije kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu.

Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon izjavila je na konferenciji za medije u Beogradu u ponedeljak da Srbiji mora biti u interesu da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije, kao i da EU može da bude dobar partner za smanjenje zavisnosti od ruskog gasa. Ona je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem istakla da su osnovne teme razgovora bile zavisnost od ruskog gasa, ekonomska situacija, kao i vladavina prava, demokratija i sloboda medija.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan pozdravio je to što su i EU i NATO ponovo potvrdili ,,politiku otvorenih vrata”.

,,Mislim da je važno što je EU ponovo potvrdila svoju politiku otvorenih vrata. I ta politika se ne odnosi samo na Ukrajinu i druge države pod rizikom, već nas takođe podseća da je još šest država u redu pre Ukrajine”, istakao je Eskobar.

Ukazao je da su države Zapadnog Balkana ostvarile ,,ogroman napredak” i ,,impresivne reforme” i izrazio nadu da će Evropa realizovati u praksi ono što govori danas kada su u pitanju evroaintegracije Zapadnog Balkana.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa, Eskobar je u svom obraćanju na Samitu izjavio da kao narednu članicu EU najverovatnije vidi Crnu Goru, dok je bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država pri NATO-u i specijalni izaslanik za Ukrajinu Kurt Volker izjavio da je mogućnost izbijanja ponovnog sukoba u Bosni i Hercegovini realna. Ukazao je na to da godinama unazad nije video napredak u političkoj situaciji u BiH, te da smatra da za trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini delimično snose odgovornost i SAD i EU.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Buducnostsrbijeav