Specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da SAD traže od Prištine da ispuni zahtev u vezi sa registarskim tablicama i formiranjem Zajednice srpskih opština.

U intervjuu za Glas Amerik, zvaničnik Stejt departmenta situaciju nastalu nakon što su Srbi odlučili da napuste lokalne institucije, zbog neslaganja sa odlukom Prištine o zameni registarskih tablica, ocenio je kao neefikasnu i veoma opasnu.

,,Ne vidimo da je politika konfrontacije sa bilo koje strane efikasna. Tako da smo bili veoma konkretni i veoma otvoreni u pogledu onoga što očekujemo od obe strane. Od kosovske strane smo tražili period implementacije od godinu dana, kako bi se sprovela odgovarajuća edukativna kampanja, kako bi se pripremile zajednice da budu spremne za preregistraciju. Takođe, pozivamo (vlasti) da počnu da stavljaju na dnevni red zajednicu opština (sa srpskom većinom). To je uslov iz naše perspektive i iz perspektive naših partnera u Kvinti. To je uslov. Insistiraćemo na tome”, rekao je Eskobar i istakao da kada je reč o srpskoj strani, Sjedinjene Države smatraju da svi protesti treba da budu mirni, ali da odlazak Srba iz institucija nije od pomoći.

,,Zato pozivam sve strane da budu spremne da odmah sprovedu ove tačke”, dodao je Eskobar.

Specijalni izaslanik za Zapadni Balkan ocenio je da ono što se dešava na severu Kosova nije posledica reakcije Srbije na francusko-nemački predlog za rešavanje spora između Beograda i Prištine, već onoga što se dešava na terenu.

,,Situaciju u ovoj krizi treba shvatiti onakvom kakva jeste. To je tenzija koja raste zbog nedostatka komunikacije, nedostatka koordinacije i nespremnosti da ljudi učestvuju i da se u potpunosti angažuju u dijalogu’’, rekao je Eskobar.

Visoki američki zvaničnik istakao je da se politika Vašingtona prema Zapadnom Balkanu ,,definitivno neće menjati’’ bez obzira na rezultate izbora za Kongres.

,,Naša vizija Zapadnog Balkana je vizija integracije tog područja u zajednicu zapadnih demokratskih zemalja. Znači, želimo članstvo u EU za sve njih, članstvo u NATO savezu za zemlje koje to žele, i regionalnu integracija za sve, kako bi konačno mogli da razreše svoje razlike. I ne bismo dozvolili da tamo ponovno izbije ozbiljno nasilje. Mi smo odlučni da sačuvamo i bezbednost i stabilnost, i to smo pokazali poslednjom odlukom o produženju mandata mirovnih snaga (u BiH), kao i KFOR-a na Kosovu”, izjavio je Gabrijel Eskobar.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Twitter/USEmbassySerbia