Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ocenio je da je imao veoma konstruktivne razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu i istakao da formiranje ZSO i pregovori o francusko-nemačkom predlogu ,,nisu u potpunosti povezani”.

U intervjuu za Glas Amerike, Eskobar je rekao da međunarodna zajednica zahteva od Aljbina Kurtija da formira Zajednicu srpskih opština, razgovor sa Vučićem o francusko-nemačkom predlogu za rešavanje pitanja Kosova i Metohije ocenio je kao konstruktivan, te je istakao da bi naredni susret pregovarača u Briselu mogao da se desi uskoro.

,,Ne želim da govorim o diskusijama koje se vode u kontekstu dijaloga, ali mogu da kažem da smo detaljno razgovarali o tome koje su posledice za region ako ne napreduje. Da ima otvorenu ranu i zamrznuti konflikt koji zapravo i nije zamrznut, da zajednica na severu Kosova živi u tenzijama, sa barikadama i pod pritiskom, ljudima koji su zabrinuti… o tome smo razgovarali. I to želimo da rešimo u kontekstu dijaloga. Mislim da smo imali dobar razgovor i da svi razumemo koji su izazovi ako nastavimo ovako kako smo radili do sada… Mislim da smo danas mnogo napredovali. Razgovori su bili veoma, veoma konstruktivni i mislim da imamo dobru osnovu za dalje’’, rekao je Eskobar.

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština, Eskobar je naglasio da ,, jedna osoba i jedna stranka ne mogu da odustanu od sprovođenja pravno obavezujućih tačaka’’, te da će sporazum biti implementiran.

Na pitanje da li formiranje ZSO način da se Srbija ohrabri ka prihvatanju francusko-nemačkog predloga, američki zvaničnik je rekao da ,, te dve stvari nisu sasvim povezane’’.

,, ZSO je postojeća obaveza i mora da se implementira. Francusko-nemački predlog je veoma dobar predlog koji obema zemljama omogućava napredak ka održivom miru. I na tome ćemo simultano raditi i potrebne su nam obe stvari’’.

Eskobar govorio je i o potencijalnim ekonomskim posledicama po Srbiju ukoliko ne uvede sankcije Rusiji.

,,Mislim da će biti posledica. Mislim da se šteti imidžu Srbije kao zapadne zemlje. Istina je da nas kompanije pitaju da li je Srbija pod sekundarnim sankcijama, da li Srbija solidan partner, neko na koga mogu da računaju na duže staze? Jer kompanije ne traže sigurnost, već predvidivost, a ovo unosi dozu nepredvidivosti. Moj savet je da treba da se pridružite Zapadu u implementiranju svih mera i sankcija i tako Srbija ne bi bila izuzetak u regionu’’, ocenio je Gabrijel Eskobar.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Twitter/USEmbassySerbia