Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) industrijski najrazvijenijih država sveta sastali su se u Japanu, gde su u fokusu razgovora rastući pritisci Kine na Tajvan, kao i rat u Ukrajini.

,,Mi čvrsto odbacujemo sve jednostrane pokušaje promene statusa quo silom“, rekao je šef japanske diplomatije Jošimasa Hajaši tokom drugog dana sastanka, naglašavajući značaj jačanja saradnje G7 sa globalnim Jugom u suprotstavljanju Rusiji, saopštila je japanska vlada.

Važna tema razgovora je i situacija u Indopacifičkom regionu u trenutku dok Kina pojačava svoj uticaj na tom području.

Sastanak G7 uključuje šefove diplomatije Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Italije i predstavnike Evropske unije i uvod je u samit lidera koji će narednog meseca biti održan u Hirošimi.

Par dana pre ovog samita, održan je sastanak ministara energetike G7, gde je dogovoreno ubrzavanje kretanja ka čistijoj, obnovljivoj energiji.

„Uviđajući tekuću globalnu energetsku krizu i ekonomske poremećaje ponovo naglašavamo našu posvećenost ubrzanju tranzicije ka zelenoj energiji do nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte najkasnije do 2050. godine“, navodi se u saopštenju.

Ističući značaj usporavanja globalnog zagrevanja, ministarka energetike Sjedinjenih Američkih Država Dženifer Granholm, rekla je da grupa najrazvijenih država sveta treba da pokaže liderstvo u tom pogledu.

,,Činjenica da emisije ugljenika nastavljaju da rastu uprkos ogromnim ulaganjima u čistiju energiju je veoma razočaravajuća“, rekla je ministarka u intervjuu za The Associated Press, ali je napomenula i da je 90% novih proizvodnih kapaciteta koji su se pojavili na globalnom nivou prošle godine iz obnovljivih izvora.

U zajedničkom dokumentu objavljenom nakon sastanka ponovljena je potreba za hitnim smanjenjem emisija ugljenika i dostizanjem sektora energije uglavnom bez ugljenika do 2035. godine.

Države članice G7 predstavljaju 40% svetske ekonomske aktivnosti i četvrtinu globalne emisije ugljenika, te je zato njihovo delovanje od presudne važnosti, ali takođe i njihova podrška manje bogatim državama u borbi protiv posledica klimatskih promena.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Secblinken