Grupa sedam najrazvijenijih država (G7) zvanično je na svom godišnjem samitu pokrenula globalno infrastrukturno i investiciono partnerstvo sa ciljem da potisne uticaj Kine u državama u razvoju.

Lideri G7 sastali su se u Nemačkoj na trodnevnom samitu, organizovanom s ciljem da pokaže jedinstven odgovor tog bloka na situaciju u Ukrajini i ,,narastajući uticaj Kine u svetu”. Prvi dan samita obeležio je predlog projekta vrednog skoro 500 milijardi evra kojim bi se pariralo kineskom ,,Pojasu i putu”.

Bela kuća navodi da inicijativa nastoji da iskoristi 200 milijardi dolara američkih investicija u narednih pet godina, zajedno sa sličnim iznosom od saveznika iz G7, kako bi se podstakao razvoj infrastrukture u zemljama sa nižim i srednjim prihodima, prenosi Al Jazeera Balkans.

Kako je navedeno, najveći deo finansiranja će doći iz privatnog sektora, suverenog bogatstva i globalnih razvojnih fondova, a ne direktno od novca poreskih obveznika. Dodaje se da napori koje podržava G7 promovišu odgovorna ulaganja, koja za cilj imaju dobrobit zajednica u kojima su plasirana.

Među prvim inicijativama je investicija od dve milijarde dolara u solarnu farmu u Angoli u jugozapadnoj Africi, 320 miliona dolara za izgradnju bolnice u Obali Slonovače u zapadnoj Africi i 40 miliona dolara za promovisanje regionalne energetske trgovine u jugoistočnoj Aziji, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Američki predsednik Džozef Bajden na početku samita naglasio je važnost jedinstva Zapada i Grupe sedam u kontekstu novih sankcija prema Rusiji.

,,Moramo ostati zajedno, jer je (ruski predsednik Vladimir) Putin od početka računao na to da će se NATO i G7 nekako razjediniti, ali nismo i nećemo”, rekao je Bajden na konferenciji za novinare.

Pre početka samita, američki predsednik najavio je da će države članice G7 zabraniti uvoz ruskog zlata, ocenjujući da će ovaj korak dodatno ekonomski izolovati Rusiju.

Međutim, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel bio je skeptičan po ovom pitanju.

,,Treba da vidimo da li je moguće ciljati zlato na način koji bi pogodio rusku ekonomiju, a istovremeno da ne nanesemo štetu nama samima”, rekao je Mišel na konferenciji za novinare, prenosi RTS.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Potus