Grupa sedam najrazvijenijih zemalja (G7) pozvala je države Zapadnog Balkana da potpuno usklade svoje spoljne politike sa Evropskom unijom, uključujući i uvođenje sankcija Rusiji. Ujedno, Grupa je pozvala Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz posredovanje EU, da u potpunosti sprovedu sve prethodne sporazume bez odlaganja, kao i da normalizuju odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum.

,,Pozivamo Albaniju, Kosovo, Crnu Goru i Severnu Makedoniju da potpuno usklade svoje spoljne politike sa EU, uključujući sankcije i njihovu primenu. Pozivamo Srbiju da učini isto”, navodi se u zajedničkom saopštenju grupe.

Ministri spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i Ujedinjenog Kraljevstva istakli su da je neophodno da pomažu Zapadnom Balkanu da smanji zavisnost od ruskih energenata, a istaknuta je i posvećenost integraciji šest država Zapadnog Balkana u EU, kako bi se očuvali mir i prosperitet.

Ujedno, pozvali su zemlje u regionu da unaprede unutrašnje reforme, naročito u oblasti vladavine prava, da prošire domaći politički prostor, poboljšaju okruženje za civilno društvo i nezavisne medije, da nastave sa naporima u sprečavanju radikalizacije nasilja, podržavaju pomirenje i da se bore protiv dezinformacija o genocidu, kao i veličanja ratnih zločina i osuđenih ratnih zločinaca.

Kako je navedeno u zaključcima saopštenja, predstavnici država G7 pozvali su Beograd i Prištinu da se konstruktivno angažuju u dijalogu uz posredovanje Evropske unije, da u potpunosti sprovedu sve prethodne sporazume bez odlaganja i da normalizuju odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum, koji će omogućiti realizaciju evropskih perspektiva, doprineti regionalnoj stabilnosti i biti od koristi svim ljudima u region.

Govoreći o ovom delu saopštenja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da deluje ,,kao da je pisano samo o Zapadnom Balkanu i kao da je skrojeno samo za Srbiju”.

Vučić je pozvao članice G7 da poštuju rezolucije UN i da jednako poštuju Rezoluciju 1244 o Kosovu.

,,Pojedini zapadni predstavnici su drski i bezobrazni. Oni kažu da nikada neće prihvatiti i dati ni jedan pedalj Ukrajine…Ali ćete da učestvujete u rušenju teritorijalnog integriteta Srbije”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije dodao je i da će se Srbija ,,boriti da što duže istraje u svojoj politici da ne uvede sankcije Rusiji”, kao i da je šteta koju zbog toga trpi ogromna. Takođe, ocenio je da sa jedne strane postoji licemerje Zapada, jer kako je naveo, kod njih nikakvi principi ne postoje, ali i da se sada vidi da ni kod Rusije principi ne važe i da Srbiji ostaje da se poziva na međunarodno javno pravo.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Abaerbock