Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden i drugi lideri Grupe sedam najrazvijenijih država (G7) razgovarali su video linkom sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Ovom prilikom, lideri G7 obavezali su se da će zabraniti ili postepeno prestati sa uvozom ruske nafte, dok su Sjedinjene Države objavile sankcije protiv rukovodilaca Gasprombanke i drugih firmi.

„Obavezujemo se da ćemo postepeno ukinuti našu zavisnost od ruskih energenata, uključujući postepeno ukidanje ili zabranu uvoza ruske nafte. Radićemo zajedno i sa našim partnerima kako bismo obezbedili stabilno i održivo globalno snabdevanje energentima i pristupačne cene za potrošače“, naveli su lideri G7 u zajedničkom saopštenju.

,,Uverili smo predsednika Zelenskog u našu stalnu spremnost da preduzmemo dalje obaveze kako bismo pomogli Ukrajini da obezbedi svoju slobodnu i demokratsku budućnost’’, istakli su lideri, dodajući da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu u povećanju njene vojne, ekonomske i energetske bezbednosti.

Sjedinjene Države su takođe objavile sankcije protiv tri ruske televizijske stanice – Prvi kanal Rusije, Rusija 1 i NTV – zatim, Amerikancima je zabranjeno da pružaju računovodstvene i konsultantske usluge Rusima, a uvedeno je i oko 2600 viznih ograničenja za ruske i beloruske zvaničnike. Prema saopštenju američkog Sekretarijata za finansije, među sankcionisanim rukovodiocima Gasprombanke su Aleksej Miler i Andrej Akimov.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da nove američke zabrane izdavanja viza uključuju i osobe za koje se veruje da su delovali u Buči.

Države koje čine G7 su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Japan, Nemačka, Italija i Kanada. Lideri ovih država istakli su da je ,,Rusija, napadom na Ukrajinu, prekršila međunarodni poredak utemeljen na pravilima, naročito Povelju Ujedinjenih nacija, nastalu nakon Drugog svetskog rata kako bi buduće generacije poštedela pošasti rata’’, dodajući da je ,,ničim izazvani rat ruskog predsednika Vladimira Putina u Ukrajini doneo sramotu za Rusiju i istorijske žrtve njenog naroda”.

Od početka rata, Amerika i EU uvele su više paketa sankcija Rusiji, uglavnom ciljajući banke, kompanije i pojedince, kako bi smanjile količinu novca koju Moskva koristi za rat.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Potus