Američke vlasti privele su dvojicu Njujorčana zbog sumnje da su rukovodili kineskom ,,tajnom policijskom stanicom” u Kineskoj četvrti na Menhetnu, saopštio je glavni bruklinski federalni tužilac.

Prema saopštenju Sekretarijata za pravoduđe, Lu Đianvang i Čen Đinping suočavaju se sa optužbama da su radili pod kontrolom i po naredbama zvaničnika kineske vlade. Kancelarija koja je otvorena prošle godine, obavljala je usluge poput pomaganja kineskim državljanima da obnove vozačku dozvolu, ali preuzeli su i ulogu u pomaganju u pronalaženju i uznemiravanju odbeglih disidenata iz Narodne Republike Kine, rekao je glavni bruklinski federalni tužilac Brion Pis.

,,Ovim krivičnim gonjenjem razotkriveno je ozbiljno kršenje suvereniteta naše nacije koje su počinile kineske vlasti – uspostavljanjem tajne policijske stanice usred Njujorka“, istakao je tužilac Pis.

Prema navodima tužilaca, uhapšeni su agentima Federalnog istražnog biroa priznali da su uništili tragove komunikacije sa zvaničnikom kineske vlade nakon što su saznali da su pod istragom.

Informacija o hapšenju obelodanjena je u momentu kada je Sekretarijat za pravosuđe intenzivirao istrage o, kako ih definiše, pokušajima transnacionalne represije koju sprovode američki protivnici poput Kine i Irana, piše Glas Amerike.

Američke federalne vlasti do sada su optužile više od deset kineskih i državljana drugih zemalja za nadzor i uznemiravanje disidenata koji žive u Sjedinjenim Državama. Tu spadaju i pokušaji nasilne repatrijacije građana koje je Kina smatrala beguncima.

Direktor FBI Kristofer Rej je u novembru 2022, tokom pretresa u američkom Senatu, izrazio zabrinutost zbog postojanja tajnih kineskih policijskih stanica američkim gradovima.

Tom prilikom je rekao da uspostavljanjem policijskog prisustva u Sjedinjenim Državama kineske vlasti krše suverenitet i zaobilaze saradnju sa američkim agencijama za primenu zakona.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Pixabay