Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristoferom Hilom, sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa, energetskoj diversifikaciji, evrointegracijama Srbije, ali i o aktuelnim geopolitičkim pitanjima i inicijativama za regionalno povezivanje.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika, Vučić je istakao napore Srbije usmerene ka očuvanju mira i stabilnosti u regionu i rekao da je Srbija ,,pouzdan partner posvećen dijalogu i daljem razvoju regionalnih odnosa u svim oblastima”.

S druge strane, Hil je ponovio podršku Sjedinjenih Država evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona.

„Podržavamo i inicijativu Otvoreni Balkan i spremni smo da pomognemo u njenom bržem razvoju“, naglasio je ambasador i dodao da će SAD uvek podržati napore ka produbljivanju regionalne ekonomske saradnje na način koji promoviše integraciju sa Evropskom unijom.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornici su se saglasili da sve napore treba usmeriti na dijalog pod okriljem EU, budući da je ,,razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora”, istaknuto je u saopštenju.

Nadovezujući se na nedavno pismo koje je predsednik SAD Džozef Bajden uputio predsedniku Vučiću, ambasador Hil je ponovio američku podršku naporima Srbije u cilju diversifikacije izvora energije i energetske efikasnosti, naglasivši da će Sjedinjene Države raditi na tome da i Srbija dobije pristup energetskim projektima na kojima se već uveliko radi.

Bajden čestitao Vučiću pobedu na izborima i pozvao na jedinstvenu podršku Ukrajini

Nedavno, američki predsednik čestitao je Aleksandru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima.

,,Čestitam Vam na ponovnom izboru za predsednika Srbije. Radujem se što ćemo tokom Vašeg drugog mandata imati priliku da produbimo našu blisku saradnju na unapređenju evropskih integracija Srbije, proširenju naših bilateralnih bezbednosnih i ekonomskih veza i unapređenju regionalne stabilnosti i prosperiteta”, piše u Bajdenovoj čestitki.

,,Budući da su izbori iza Vas, ohrabrujem Srbiju da napravi pomak napred u promovisanju mira i stabilnosti širom regiona i da preduzme proaktivne korake, uključujući kompromis kada je to potrebno – u cilju brze normalizuje odnosa sa Kosovom kroz dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije”, naveo je Bajden, dodajući da će Vašington nastaviti tesnu saradnju sa Beogradom, Prištinom i partnerima iz Evropske unije kako bi se ostvario taj cilj.

,,Ovo su vremena od ključnog značaja za Evropu. Primio sam na znanje da se Srbija, pod vašim rukovodstvom, pridružila grupi od 140 demokratskih država iz celog sveta u Ujedinjenim nacijama u osudi Putinovog rata u Ukrajini. Važno je da ostanemo ujedinjeni u slanju snažnih poruka podrške Ukrajini i osudi brutalnog rata koji je Rusija sama izabrala”, poručio je američki predsednik.

Hil: u životu se moraju praviti izbori; ovo je takav trenutak za Srbiju.

U nedavnom intervjuu za Politiku, Kristofer Hil izjavio je da se u životu moraju praviti izbori i da je ovo takav trenutak za Srbiju.

,,Morate da odlučite da li hoćete da imate samodovoljnu vojsku, da kupujete oružje iz različitih zemalja ili da se pridružite kolektivnoj odbrani. To treba Srbi da odluče, a ja mislim da i jesu odlučili da im je budućnost na Zapadu, a ne na nekom nedefinisanom Istoku’’, rekao je američki ambasador.

Govoreći o odnosima Beograda i Prištine, Hil je istakao da su to ,,susedske zemlje’’ koje svoja sporna pitanja moraju rešiti pregovorima.

,,Pravi način je dijalog koji se odvija posredstvom EU i pregovori u Briselu. Verujem da svi elementi moraju biti na pregovaračkom stolu, ne možete reći o ovome hoću da pričam, ali neću o ovome. Još ne vidim predanost strana tome’’, rekao je Hil, dodajući da bi obe strane trebalo da ,,razumeju da će biti susedi još dugo i da je bolje imati dobre odnose’’.

Na pitanje o promenama u energetici, Hil je naveo da ,,moramo da uradimo nešto, jer fosilna goriva truju planetu’’, ali da je teško pronaći izvore energije, a da nema nestašica. Tom prilikom dotakao se i Rusije kao snabdevača energentima.

,,Ova politička i bezbednosna kriza koju je izazvala Rusija poručuje da ne želimo da zavismo od ruskih fosilnih goriva ne samo zato što zagađuju već i zato što je Rusija nepouzdan snabdevač. Čim ljudi shvate da je Rusija nepouzdan snabdevač, brže ćemo napredovati’’, naveo je Hil.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Buducnostsrbijeav