Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil ocenio je da su Beograd i Priština na sastanku u Briselu pokazali da su ,,veoma ozbiljni da se krene dalje”, a da je najhitnije da se reši pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

„Mislim da je najhitnije rešiti pitanje ZSO i za to postoji više razloga, a jedan od njih je što je to pitanje tu već 10 godina, a drugo, mislim da ako se krene sa tim ljudi (Srbi na Kosovu) će se vratiti u institucije. Ono što pokušavamo je da se cela situacija smiri, jer je to potrebno“, rekao je Hil, prenosi N1.

Evropska unija je, kako je naveo, uložila mnogo truda u postizanje sporazuma koji je od „istorijske važnosti“.

„To je jedna od najvažnijih stvari koja se trenutno dešava u Evropi, ne mislim da želimo da idemo sporim tempom već što je brže moguće“, ukazao je ambasador.

,,Sastanak u Briselu korak napred”

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs takođe je ocenio da je sastanak u Briselu bio korak napred, ali da ostaje težak posao, navodi se u saopštenju.

,,Napredak ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom i dalje je ključan za izgradnju budućnosti Kosova kao suverene, multietničke i nezavisne zemlje, integrisane u evroatlantske strukture”, saopštio je Stejt department.

,,Formiranje ZSO je pravna obaveza koja mora da se sprovede”

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da bi formiranje Zajednice srpskih opština trebalo odmah da se sprovede, kako je i dogovoreno, kao i da evropski predlog ne znači međusobno priznanje, već normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

,,Formiranje ZSO je pravna obaveza koja mora da se sprovede. Zaključak Evropskog saveta je da to mora da se obavi, i to je deo i američke politike. Očekujemo da bude formirana i da se sve dogovoreno sprovede. Obe strane moraju da pronađu kanale za saradnju i očekujemo da se formira”, rekao je Eskobar na zahtev novinara da protumači šta je mislio time da ako Priština ne formira ZSO, da će to uraditi SAD, prenosi RTS.

Prema njegovim rečima, važno je da se počne sa tačke gledišta da su dve strane ušle u dijalog sa dobrom voljom.

,,Tako da su naša očekivanja da ne želimo da koristimo ‘štap i šargarepu’ kako bismo ih ohrabrili da krenemo dalje. Cilj je da dve strane imaju miran i predvidiv odnos, ali to otvara sve više vrata za obe strane i integraciju u EU i transatlantske strukture. Nadamo se da će strane ispuniti svoje obaveze”, rekao je Eskobar.

I specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je u razgovoru sa Eskobarom istaknuta neophodnost primene svih do sada postignutih sporazuma.

U Briselu je u ponedeljak održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine, tokom koje su Lajčak i šef diplomatije EU Žozep Borelj održali prvo odvojene sastanke sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem, a zatim i zajednički razgovor.

Borelj je nakon sastanka rekao da su se Vučić i Kurti saglasili da dalji razgovori o tekstu predloga EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine nisu potrebni i da su se obe strane složile da primena plana počne brzo, iako je potrebno još razgovora kako bi se dogovorile pojedinosti.

Naredni sastanak u okviru dijaloga najavljen je za 18. mart, a biće održan u Skoplju.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Twitter/Usambserbia