Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil izjavio je da Srbija previše zavisi od ruskih energenata i da je preko potrebno da se izvrši diverzifikacija izvora energije.

Američki ambasador je gostujući u Dnevniku na televiziji Nova S izjavio je da je njegov posao da se potrudi da srpska vlada razume stav Vašingtona, ali i da on shvati stavove Beograda.

„Naravno da Srbija ima alternativne izvore energije. Pitanje je samo koliko brzo se mogu staviti u funkciju. Može se reći da Srbija previše zavisi od ruskih energenata. Poslednjih meseci smo uvideli da Rusija nije posebno pouzdan izvor energije i Rusi kombinuju politiku i isporuku energenata. Srbiji je preko potrebno da diverzifikuje svoje izvore energije i mi bismo želeli da budemo deo tog procesa“, naveo je Hil.

Komentarišući razgovor koji je imao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Hil je rekao da ,,Amerika i Srbija ovih dana imaju mnogo tema za razgovor”.

,,Razgovaralo se o energetici, važno je da se uhvatimo u koštac sa energetskom krizom koja je zahvatila čitav svet. Između ostalog i o Ukrajini. Možda se ne slažemo o svemu, ali smo spremni da razgovaramo”, ocenio je američki ambasador.

Na pitanje o kojoj vremenskoj odradnici kada je u pitanju pomoć Zapada da Srbija nabavi nove izvore energije, Hil je rekao:

„Zima dolazi, ne želim da zvučim kao iz Igre prestola, ali je tako. Problem sa energentima je u tome što je potrebno vreme da se bilo koji sistem, bilo da se radi o solarnoj energiji, hidroenergiji, energiji vetra ili prirodni gas satavi u pogon. Srbija mora da bude oprezna sa korišćenjem energije predstojeće zime“, rekao je on.

Upitan o tome kako vidi dešavanja na Severnom toku i prekid snabdevanja gasom, Hil navodi da SAD nisu odgovorne za ovakvu vrstu postupaka.

„Teško je danas reći ko je za to odgovoran, ali budite uvereni da SAD nisu umešane u to“, naveo je Hil.

Kada je u pitanju odnos Srbije prema ratu u Ukrajini, ambasador SAD kaže da „nema dileme da Srbija pokušava da uskladi svoju politiku za Zapadom i da je jasno iznela svoje stavove o ruskoj agresiji u Ukrajini“.

Na pitanje kako od Srbije može da se traži da se odrekne Kosova i Metohije, a zatim da se od Ukrajine ne traži da se odrekne svojih teritorija, Hil kaže:

„Mi ne smatramo da je situacija na Kosovu, koja je nastala pre 23 godine, u bilo kojoj meri slična oružanoj agresiji i kopnenoj invaziji Rusije, ciljanim napadima na stambene zgrade u kojima žive civili, mi ne vidimo analogiju između dve situacije“, objasnio je Hil.

Američki ambasador i predsednik Vučić nedavno su održali razgovor u kom je istaknuta zajednička potreba da se saradnja između dve zemlje intenzivira u svim oblastima, ali i u sferi energetike, koju bi trebalo dodatno produbiti i pojačati kroz zajedničku realizaciju konkretnih projekata od suštinskog značaja za napredak Srbije, prenosi RTS.