Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da Srbija treba da udvostruči svoje napore i da se ponovo vrati u zapadne institucije, odnosno da svoju politiku uskladi sa Evropskom unijom.

,,Srbiju očekuje budućnost u Evropskoj uniji, to je njen cilj i verujem da će tamo stići”, rekao je Hil tokom posete Nišu.

Kako je ambasador istakao, uprkos tome što put Srbije u Evropsku uniju izgleda duži nego što se očekuje, iz toga treba da „crpimo inspiraciju i snagu da njime nastavimo, jer je rezultat na kraju tog puta nešto što je vredno truda“. Hil je naveo i da je on tek tri meseca u Srbiji, ali da ima utisak da smer u kojem se Srbija kreće određuju mnogi pripadnici srpskog naroda, prenosi N1.

Komentarišući rat u Ukrajini, američki ambasador je rekao da poslednjih decenija nismo videli težu situaciju.

,,To je bio neisprovociran napad od strane suseda Ukrajine i to nećemo zaboraviti. Verujem da svi želimo da se taj sukob što pre završi”, izjavio je Hil.

Kristofer Hil posetio je Niš, Svrljig i Gornju Toponicu, obilazeći tri projekta koja su realizovana uz finansijsku podršku Programa humanitarne pomoći Evropske komande Vojske Sjedinjenih Američkih Država (EUCOM).

Zahvaljujući programu EUCOM-a, obnovljena je srednja škola ,,Dušan Trivunac Dragoš” u Svrljigu i stacionar Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Gornjoj Toponici, dok je Klinika za kardiohirurgiju niškog Univerzitetskog kliničkog centra dobila novu opremu.

U obnovu škole u Svrljigu uloženo je 600.000 dolara, u obnovu stacionara 400.000 dolara, dok je Klinika za kardiohirurgiju dobila donacije u ukupnoj vrednosti od 435.000 dolara.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Buducnostsrbijeav