Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer govoreći o dogovoru o registarskim tablicama koji je postignut u Briselu, rekao je da je to veoma veliki uspeh i veoma veliki korak napred.

Američki ambasador ocenio je da dogovor, postignut 23. novembra između Beograda i Prištine, o registarskim tablicama povećava sigurnost i unapređuje napore za normalizaciju odnosa dve strane.

,,Cenimo konstruktivan pristup i fleksibilnost koji su rezultirali ovim važnim sporazumom. Sporazum povećava sigurnost i unapređuje napore za normalizaciju odnosa”, napisao je ambasador na Tviteru.

Hovenijer je za prištinsku televiziju „Klan Kosova“ rekao da obe strane treba da se konstruktivno angažuju u pregovorima u okviru procesa dijaloga.

,,Postoji niz stvari o kojima treba razgovarati u kontekstu ovog predloga o normalizaciji odnosa dve strane, a ono što Srbija i Kosovo treba da urade jeste da se konstruktivno angažuju u tim pregovorima. Posrednici EU će pomoći u definisanju dnevnog reda u saradnji sa stranama. Zahtevamo fleksibilnost, kreativnost i napore da u velikoj meri unapredimo ovaj sporazum o normalizaciji odnosa“, rekao je američki ambasador.

Govoreći o postignutom dogovoru, Hovenijer je rekao da je to veoma važan korak kako bi se najpre izbegla dalja eskalacija ionako napetih odnosa između Beograda i Prištine, a zatim i kako bi se ,,hitno pristupilo ovom predlogu o normalizaciji koji je iznela Evropska unija i podržale Francuska i Nemačka”.

Rekao je da SAD dogovor postignut juče vide kao veoma veliki uspeh i veoma veliki korak napred.

„Želim da priznam da se Vlada Kosova juče angažovala na način koji je bio konstruktivan i koristan i pomogla nam da dođemo tamo gde je cela međunarodna zajednica želela da vidi kraj ovoga. Ovo je moj prvi pogled na ono što se juče dogodilo: veoma važan korak napred za obe zemlje u kontinuiranoj posvećenosti radu na normalizaciji odnosa i deeskalaciji nekih od pitanja koja su nas sprečila da radimo na nekim od važnih strateških pitanja“, rekao je Hovenijer.

Sa druge strane, američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da bi problem automobilskih registarskih tablica trebalo odložiti barem na godinu dana, kako bi se rešila važnija pitanja.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Twitter/USEmbPristina