Banka Silicijumske doline je bankrotirala, što se smatra najvećim krahom jedne američke finansijske institucije u poslednjih 15 godina.

Banka Silicijumske doline bankrotirala je kada su njeni klijenti, uglavnom radnici u u tehnološkim kompanijama, počeli da povlače novac, a njena sredstava je zatim zaplenila američka Federalna korporacija za osiguranje depozita.

Banka se uglavnom oslanjala na tehnološku industriju i male su šanse da će se njen neuspjeh proširiti na ostatak bankarskog sektora, kao što se to dogodilo u mjesecima uoči Velike recesije prije više od deceniju. Najveće banke – one kod kojih postoji najveća vjerovatnoća da izazovu sistemski ekonomski problem – imaju zdrav bilans i puno kapitala, prenosi Glas Amerike.

Ministarka finansija Sjedinjenih Američkih Država Dženet Jelen izjavila je da američka savezna vlada neće spasavati Banku Silicijumske doline, ali da radi na tome da pomogne ulagačima koji su zabrinuti za svoj novac u toj banci.

,,Tokom finansijske krize, bilo je investitora i vlasnika sistemskih velikih banaka koje su spašene“, rekla je ona, i dodala da reforme koje su sprovedene znače da se to više neće raditi.

Banka je na kraju prošle godine imala 209 milijardi dolara imovine i bila rangirana kao 16. najveća banka u Sjedinjenim Državama.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Flickr