Američka sekretarka za finansije Dženet Jelen izjavila je da su Sjedinjene Američke Države suočene sa ,,neprihvatljivim nivoima inflacije”, te da su neophodne adekvatne budžetske mere da bi se umanjio inflatorni pritisak bez podrivanja ekonomije.

Kako prenosi Glas Amerike, ona je na pretresu pred senatskim Odborom za finansije odbacila tvrdnje repubikanaca da je najveću inflaciju u proteklih 40 godina izazvao plan predsednika Džozefa Bajdena u vezi pomoći ekonomiji, koji je usvojen u Kongresu prošle godine.

Jelen je poručila da je rešavanje problema inflacije glavni prioritet Bajdenove administracije i naglasila da bi delovi predsednikovog predloga o socijalnim programima i klimi mogli da pomognu da se smanje troškovi za građane Amerike.

,,Trenutno se suočavamo sa makroekonomskim izazovima, među kojima su neprihvatljivi nivoi inflacije kao i sa preprekama povezanim sa poremećajima izazvanim uticajem pandemije na lance nabavke i posledicama poremećaja u snabdevanju na tržištima nafte i hrane, koji su rezultat ruskog rata u Ukrajini”, ocenila je sekretarka za finansije.

Nakon što je Jelen priznala da je prošle godine iznela pogrešnu procenu kada je reč o rastu inflacije, usledile su oštre kritike republikanaca.

,,Kada sam rekla da će inflacija biti prolazna, nisam očekivala scenario u kojem smo se suočili sa više varijanti kovida koje su potresle ekonomiju i globalne lance nabavke, i nisam predvidela posledice po cene hrane i energije, od ruske invazije na Ukrajinu”, navela je Jelen u odgovoru na kritike, prenosi The Guardian.

Sekretarka za finansije naglasila je da je primarna odgovornost Federalnih rezervi da smanje inflaciju, ističući da poštuje nezavisnost centralne banke u utvrđivanju monetarne politike.

,,Da bi se umanjili inflatorni pritisci bez podrivanja snažnog tržišta rada, potreban je adekvatan budžetski potez uz monetarne mere Federalnih rezervi”, navela je ona.

Kako navodi Financial Times, Jelen je istakla i da je ,,veoma usredsređena” na realizaciju globalnog sporazuma o poreskoj reformi 173 države, koji obuhvata minimalni svetski porez od 15%, te da se nada da će ,,Kongres takođe primeniti taj globalni minimalni porez u okviru svoje zakonske agende”.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Flickr