Još jedna delegacija američkog Kongresa posetila je Tajvan protekle sedmice. Dvostranačka delegacija koju je predvodila Stefani Marfi, demokrata sa Floride, posetu je završila u petak, što je najnovija u nizu poseta visokih američkih zvaničnika ostrvu proteklih nedelja.

Marfi i njena delegacija, u kojoj su demokrtski kongresmen Kaj Kahele kao i republikanski članovi Predstavničkog doma Skot Frenklin, Džo Vilson, Endi Bar, Darel Isa, Klaudija Teni i Ket Kamak, sastali su se u četvrtak sa visokim tajvanskim liderima, uključujući predsednicu Cai Ing-ven, kada su obe strane izrazile opredeljenje za produbljivanje političkih i ekonomskih veza, prenosi Glas Amerike.

Predsednica je uputila zahvalnost Sjedinjenim Državama zbog ukazane ,,čvrstu podršku Tajvanu”.

Prema zvaničnom transkriptu sa sastanka, Cai Ing-ven rekla je da želi da ,,iskoristi priliku da kaže prijateljima da Tajvan neće pokleknuti pred pritiscima ili prinudom”.

,,Branićemo naše demokratske institucije i način života. Tajvan neće odustati”, dodala je ona.

U svom obraćanju, Stefani Marfi je rekla da Kongres Sjedinjenih Američkih Država može da produbi ekonomske odnose sa Tajvanom tako što će slediti ono što je nazvala ,,visokokvalitetnim sporazumom o slobodnoj trgovini” sa Tajpejem. Marfi je ovde mislila na američko-tajvansku inicijativu o trgovini, koju su u junu pokrenule demokratska i republikanska stranka, a koja za cilj ima produbljivanje ekonomskih i trgovinskih odnosa i unapređenje međusobnih trgovinskih prioriteta Amerike i Tajvana.

Marfi je takođe pozvala Kongres SAD da se založi za veće učešće Tajvana u međunarodnim organizacijama jer se ,,pokazao kao odgovoran član međunarodne zajednice”.

Nedavne učestale posete visokih američkih zvaničnika Tajvanu vide se kao nesumljiva podrška Tajpeju, ali i kao važan signal Kini. Ova putovanja takođe su praćena velikim dešavanjima u odbrambenoj politici Tajvana. U nedeljama nakon posete predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, Cai je najavila da će Tajvan povećati svoj budžet za odbranu za skoro 14 odsto na godišnjem nivou, dok je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena nedavno odobrila prodaju oružja od 1,1 milijarde dolara.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Twitter/蔡英文 Tsai Ing-wen