Samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang testirao balističke rakete, potpredsednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Haris i predsednik Južne Koreje Jun Suk Jol osudili su tokom razgovora u Seulu ,,pojačavanje nuklearne retorike” Severne Koreje.

U trenutku pojačanih tenzija u regionu zbog lansiranja raketa Severne Koreje i akcija Kine u Tajvanskom moreuzu, potpredsednica SAD doputovala je u prestonicu Južne Koreje.

Harisova i Jun osudili su ,,provokativnu nuklearnu retoriku i lansiranje balističkih projektila” Pjongjanga i ponovo potvrdili zajednički cilj potpune denuklearizacije Korejskog poluostrva, saopštila je Bela kuća, prenosi RTS.

Prema saopštenju, razgovaralo se o ,,zajedničkom odgovoru na potencijalne buduće provokacije, uključujući i trilateralnu saradnju sa Japanom”.

Takođe, predstavnici Vašingtona i Suela govorili su o promenama u američkoj politici subvencija za električna vozila, zbog koje u Južnoj Koreji strahuju da bi mogla da našteti njenim proizvođačima automobila.

Bela kuća je saopštila da je potpredsednica Sjedinjenih Država ,,razumela” zabrinutost Seula i da su se strane saglasile da će nastaviti razgovore.

Harisova je posetila i demilitarizovanu zonu koja razdvaja Severnu i Južnu Koreju, i tom prilikom najavila da će do kraja godine posetiti i Filipine, piše Reuters.

Demilitarizovana zona široka četiri kilometra proteže se čitavom dužinom Korejskog poluostrva i razdvaja Severnu i Južnu Koreju. Nastala je zvanično 1953. godine potpisivanjem primirja zaraćenih strana u Korejskom ratu.

,,Tokom proteklih sedam decenija bilo je jasno: na jugu vidimo naprednu demokratiju, inovacije ekonomski prosperitet, silu dobra u svetu. Na severu vidimo brutalnu diktaturu, masovna kršenja ljudskih prava i nezakonit program naoružanja koji ugoržava mir i stabilnost”, rekla je Harisova.

,,Sjedinjene Države i svet traže stabilno i mirno Korejsko poluostrvo, gde Demokratska Narodna Republika Koreja više ne predstavlja pretnju”, dodala je američka potpredsednica.

Cilj posete Kamale Haris bio je da se naglasi američka posvećenost odbrani Južne Koreje. Oko 28.000 američkih vojnika je stacionirano u Južnoj Koreji, što je nasleđe Korejskog rata iz 1950-ih, koji je okončan primirjem umesto mirovnim sporazumom, piše Glas Amerike.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Kamalaharris