Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden imenovao je 5. maja Karin Žan Pjer za novu portparolku Bele kuće. Ona će biti prva Afroamerikanka i prva LGBTQ+ osoba na funkciji sekretarke za štampu Bele kuće.

Kako je Bajden saopštio, Žan Pjerova ,,ne samo da donosi iskustvo, talenat i integritet koji su potrebni za taj težak posao, već će nastaviti da vodi put u komunikaciji o radu Bajden-Harisove administracije u ime američkog naroda’’.

Na Tviteru, Žan Pjer je zahvalila Bajdenu na prilici, nazvavši to ,,istinskom čašću”.

,,Radujem se što ću služiti ovoj administraciji i američkom narodu”, napisala je Žan Pjerova i dodala da je pred njom težak posao.

Karin je radila na Bajdenovoj predsedničkoj kampanji 2020. godine, a prethodno je u Beloj kući bila tokom mandata predsednika Baraka Obame. Na mesto portparolke Bele kuće dolazi 13. maja, a na toj funkciji zameniće Džen Psaki.

Prema Bajdenvim rečima, Džen Psaki je postavila standard za vraćanje pristojnosti i poštovanja u salu za brifinge Bele kuće.

,,Želim da se zahvalim Džen što je podigla lestvicu, komunicirala direktno i istinito sa američkim narodom i pritom zadržala smisao za humor”, kazao je Bajden.

Džen  Psaki je na mesto portparolke Bele kuće izabrana 29. novembra 2020. godine. Pre toga, radila je kao direktorka komunikacija tokom mandata Baraka Obame i kao portparolka Stejt departmenta. Bajden ju je imenovao za sekretarku za štampu, kako navodi Reuters, da bi izgladila odnose sa novinarima nakon burnog mandata pod republikanskim predsednikom Donaldom Trampom.

Psakijeva je opisala Karin Žan Pjer kao ,,izvanrednu ženu” i istakla njeno iskustvo u politici, kao i njen rad u ulozi Bajdenove savetnice dok je bio potpredsednik za vreme Obamine administracije.

,,Reprezentacija je važna i ona će dati glas mnogima, ali i učiniti da mnogi sanjaju o tome šta je zaista moguće”, napisala je Psakijeva na Tviteru.

Prošlog meseca pojavili su se izveštaji da je Džen Psaki u razgovorima za posao u MSNBS. Ona, međutim, nije potvrdila te navode, a saopštenje od četvrtka ne govori ništa o njenim budućim planovima.

IZVOR FOTOGRAFIJE:People