Američki Senat potvrdio je Ketandži Braun Džekson kao novog sudiju Vrhovnog suda čime je ona postala prva Afroamerikanka u najvišem sudu Sjedinjenih Američkih Država.

Nju je krajem februara imenovao predsednik Džozef Bajden, koji je još tokom svoje predizborne kampanje obećao da će prvi put u istoriji Vrhovnog suda postaviti sudiju afroameričkog porekla.

Džekson, sudija apelacionog suda sa devet godina iskustva u federalnim sudovima, potvrđena je sa 53 glasova za i 47 protiv, pretežno po stranačkoj liniji, ali uz tri republikanska glasa. Senatori Suzan Kolins, Lisa Murkovski i Mit Romni pridružili su se Bajdenovim demokratama i glasali za Ketandži.

Da je ovo ,,istorijski momenat za Ameriku” istakla je i potpredsednica Kamala Haris, koja je i predsedavala sednicom Senata.

Oduševljenje je podelila i portparolka Bele kuće Džen Psaki ističući ujedno i da je ovo ,,ispunjenje obećanja koje je predsednik Bajden dao Americi”.

Afroamerikanci kao sudije Vrhovnog suda pre Ketandži Braun Džekson bili su samo Turgud Maršal i Klarens Tomas, dok će Ketandži biti tek šesta žena u istoriji ovog američkog suda. Međutim, njoj će se ovaj put pridružiće još tri žene – Sonji Sotomajor, Eleni Kejgan i Ejmi Koni Beret – što znači da će prvi put u istoriji četiri od devet sudija Vrhovnog suda Sjedinjenih Država biti žene.

Pošto je njegova kandidatkinja dobila dvostranačku podršku, predsednik Bajden istakao je da je ovo ,,još jedan korak ka tome da najviši sud oslikava raznolikost Amerike”.

Demokrata Rafael Vornok, jedan od troje Afroamerikanaca u Senatu, izjavio je: ,,Znam koliko znači što je sudija Džekson prebrodila dvostruku opasnost rasizma i seksizma da bi dospela do ovog slavnog trenutka. Dolazak sudije Džekson u Vrhovni sud odražava obećanje napretka na kome počiva naša demokratija. Kakav je ovo divan dan za Ameriku.”

Ketandži Braun Džekson stupiće na položaj kada se sudija Stiven Brajer penzioniše ovog leta, čime će se učvrstiti liberalno krilo suda u kome konzervativne sudije imaju većinu sa 6 prema 3.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Wikimedia Commons