Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer rekao je da je Amerika na ivici rata sa Rusijom i Kinom zbog pitanja koja je delimično Vašington kreirao.

„Na ivici smo rata sa Rusijom i Kinom zbog pitanja čiji smo delimični tvorci, bez ikakvog koncepta kako će se kriza završiti ili gde će nas odvesti“, rekao je Kisindžer za The Wall Street Journal.

Devedesetdevetogodišnji Henri Kisindžer objavio je svoju 19. knjigu, Leadership: Six Studies in World Strategy, u kojoj analizira vizije i istorijska dostignuća šest lidera nakon Drugog svetskog rata – Konrada Adenauera, Šarla de Gola, Ričarda Niksona, Anvara Sadata, Li Kuan Jua i Margaret Tačer.

U knjizi, Kisindžer izražava nadu da bi savremeni američki državnici mogli da usvoje lekcije svojih prethodnika. ,,Mislim da sadašnji period ima velikih poteškoća da definiše pravac’’, ocenjuje on, dodajući da moderni američki lideri diplomatiju ne odvajaju od ,,ličnih odnosa sa neprijateljem’’.

,,Oni na pregovore gledaju više u misionarskom nego u psihološkom smislu, nastojeći da preobrate ili osude svoje sagovornike, umesto da proniknu u njihovo razmišljanje’’, ocenio je Kisindžer.

Kisindžer je nešto ranije ove godine sugerisao da bi neoprezna politika Sjedinjenih Država i NATO članica mogla da dovede do krize u Ukrajini. On ne vidi drugog izbora nego da se ozbiljno shvati bezbednosna zabrinutost ruskog predsednika Vladimira Putina i veruje da je bila greška što je NATO  signalizirao Ukrajini da bi se mogla pridružiti Alijansi. Prema njegovom mišljenju, stabilnosti bi više poslužilo delovanje Ukrajine kao tampon-zone između Rusije i Zapada.

Prema Kisindžerovim rečima, diplomate u Kijevu i Vašingtonu trebalo je da izbalansiraju ove zabrinutosti, uz šta je trenutni sukob u Ukrajini opisao kao „neuspeli strateški dijalog“.

S druge strane, bivši američki državni sekretar smatra da SAD treba da pronađu ravnotežu između sebe, Kine i Rusije. Ravnoteža o kojoj Kisindžer govori odnosi se na, prema njehovim rečima, neku novu ravnotežu snaga, uz prihvatanje legitimiteta ponekad suprotstavljenih vrednosti.

,,Ukoliko verujete da konačni ishod vašeg truda mora biti nametanje vaših vrednosti, onda mislim da ravnoteža nije moguća“, naveo je Kisindžer.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Wikimedia Commons