Nakon burnih predsedničkih izbora 2020. godine, građane Sjedinjenih Američkih Država za mesec dana očekuju još jedni izbori, ali ovaj put za Kongres. Izbori na pola mandata, kako se obično nazivaju, predstavljaju svojevrsni referendum kako za partiju koja ima većinu u Kongresu tako i za aktuelnog predsednika.

U igri je 435 mesta u Predstavničkom domu, kao i trećina Senata, a ukoliko uzmemo u obzir procenat podrške koju trenutno uživa politika predsednika i njegove partije, Bajdenu i Demokratama će biti pravi izazov da zadrže kongresnu većinu.

Trenutni odnos snaga u Predstavničkom domu je 220-212 u korist Demokrata, dok je u Senatu odnos 50-50, ali zahvaljujući Kamali Haris, Demokrate i u Senatu imaju status većinske stranke.

Izvor: The Cook Political Report with Amy Walter
THE WASHINGTON POST

Kako tradicija podseća da predsednikova stranka najčešće gubi mesta u Predstavničkom domu na „izborima na polovini mandata“, ovde će fokus biti na izborima za Senat i šest važnih trka koje bi trebalo ispratiti.

ARIZONA

Arizona je i prilikom ovih izbora u centru pažnje. Ova savezna država je nekadašnje republikansko uporište. Ipak, Bajden je na predsedničkim izborima pre dve godine odneo pobedu u Arizoni (doduše samo za 0,3%), a Mark Keli je iste godine preuzeo ulogu senatora.

Demokratski senator Mark Keli, bivši astronaut, istaknuti zagovornik kontrole oružja, odmeriće snage sa Blejkom Mastersom. Masters je jedan od kontroverznijih republikanskih kandidata. Osporavao je rezultate predsedničkih izbora 2020. godine, pokušava da se distancira od ne tako popularnih komentara u vezi socijalnog osiguranja, dok je sa svoje internet stranice nedavno obrisao delove kampanje u kojima se zalagao za potpunu zabranu abortusa.

Međutim, s obzirom na to da građani demokratama daju niske ocene po pitanju ekonomske politike i imigracije – dva važna pitanja za Arizonu – Keli će imati izazov da osvoji svoj prvi puni mandat, uprkos tome što pojedine analize govore u njegovu korist.

NEVADA

Demokrata Ketrin Kortez Masto, prva latinoamerička senatroka, braniće senatorsko mesto u trci sa državnim tužiocem Adamom Laksaltom, republikancem koji je predvodio napore svoje stranke u poništavanju Bajdenove pobede u Nevadi.

U svojoj kampanji, Masto je naglašavala pravo na abortus, dok je Laksalt fokus stavljao na ekonomiju i nastojao da iskoristi zabrinutost birača zbog sveopšteg porasta cena. U državi sa oko 30% latinoameričkog stanovništva, kako piše Reuters, analitičari pomno prate da li će Latinoamerikanci nastaviti da svoju podršku više daju republikanskoj partiji ili demokrate mogu da preokrenu ovaj trend.

DŽORDŽIJA

Naročito konkurentna trka održaće se u Džordžiji, gde će se senator Rafael Vornok suočiti sa republikanskim kandidatom Heršelom Vokerom, bivšim bekom Univerziteta Džordžije i Nacionalne ragbi lige.

Dok se Voker suočava sa optužbama za nasilje u porodici, Vornokova potencijalna pobeda i puni šestogodišnji mandat u Senatu pokazaće da li je njegova pobeda na prethodnim izborima, kao i tesna pobeda Džozefa Bajdena, nešto što demokrate mogu da ponove u ovoj konzervativnoj državi.

NJU HEMPŠIR

U Nju Hempširu, republikanci su nominovali Dona Bulduka, generala američke vojske u penziji, koji je podržavao Trampove navode o pokradenim predsedničkim izborima pre dve godine, kao kandidata u trci protiv demokratske senatorke Megi Hasan.

Analitičari smatraju da je demokratska senatorka ,,izbegla metak” time što je umesto guvernera Krisa Sununua kao protiv kandidat nominovan Bulduk, te predviđaju njenu prednost u ovoj trci. Ipak, treba imati u vidu da je Nju Hempšir jedna od kolebljivih država, kao i to da je ukupna podrška demokratama ,,na testu” na ovogodišnjim izborima.

VISKONSIN

Republikanski senator iz Viskonsina Ron Džonson suočiće se sa demokratskim kandidatom Mandelom Barnsom.

Dezinformacije o vakcinama protiv koronavirusa, kao i o napadu na Kapitol prošle godine, čine Džonsona ,,najranjivijim” republikanskim kadidatom. Pritom, on je jedini republikanski senator koji se kandiduje za izbore u državi koja je glasala za Bajdena 2020. godine na predsedničkim izborima.

Barns je zamenik guvernera Viskonsina i ima ambiciju da postane prvi afroamerički senator ove savezne države.

PENSILVANIJA

U Pensilvaniji, za otvorenu senatsku poziciju, u trku ulaze republikanac Mehmet Oz, bivši neurohirurg i TV voditelj, i zamenik guvernera Džon Feterman.

Dok Oza podržava bivši američki predsednik Donald Tramp, Feterman uživa podršku među biračima radničke klase.

Kao što je već rečeno, uprkos tome što Bajden neće biti na glasačkom listiću na novembarskim izborima, ovo će biti pokazatelj podrške koju uživa među biračima. Prema Gallup anketama, Bajdenova podrška je na 42%, dok 48% birača smatra da bi republikanska partija bolje rešavala probleme koje američki građani smatraju važnim, te će demokratski kandidati imati veliki izazov da odnesu pobedu i zadrže većinu u Senatu.

 

 


O autoru:

Ivana JankovićIvana Janković je apsolvent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Od 2020. godine bila je angažovana na projektu U.S. Presidential Elections 2020, realizovanom od strane Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative. Pored toga, bavila se izradom predloga rešavanja graničnih sporova među državama regiona kroz projekat Resolving border disputes between former Yugoslavian countries: if students can do it, so can you!. Osim tekstova objavljenih na portalu americki-izbori.rs, ima dva objavljena rada – jedan koji se bavi izazovima sa kojima se suočava međunarodno pravo u pogledu savremenih oružanih sukoba, i drugi u kom se izlaže predlog rešenja graničnog spora između Republike Srbije i Republike Hrvatske oko granice na Dunuvu, a koji je ujedno i nagrađen na konkursu „Dr Predrag Simić“ 2019. godine.
IZVOR FOTOGRAFIJE:Pixabay