Komisija Predstavničkog doma, koja istražuje pobunu i upad u Kapitol koji se odigrao 6. januara 2021, krivicu za te događaje je pripisala bivšem predsedniku Donaldu Trampu, navodeći da se nije radilo o spontanim neredima, već ,,pokušaju puča”, kao i direktnom rezultatu Trampovog pokušaja da poništi rezultat predsedničkih izbora.

Skoro godinu dana od formiranja, komisija Predstavničkog doma koja istražuje napad na Kapitol, ove sedmice je počela sa javnim predstavljanjem svojih zaključaka. Prvi od šest pretresa, na kojoj je devetočlana komisija iznela opšti pregled svoje dosadašnje istrage, održana je u četvrtak u 8 sati uveče – udarnom večernjem televizijskom terminu.

Pored svedočenja Trampovih bliskih saradnika, kako prenosi Glas Amerike, komisija je izložila argument da su Trampov govor o izbornoj prevari i javni pokušaj da zaustavi proglašenje pobede Džozefa Bajdena doveli do napada i ugrozili američku demokratiju.

,,6. januar je bio kulminacija pokušaja puča, drski pokušaj, kako je to jedan izgrednik rekao ubrzo posle 6. januara, da se zbaci vlada. Nasilje nije bilo slučajnost”, izjavio je predsedavajući komisije, demokratski kongresmen iz Misisipija Beni Tompson.

Komisija je, takođe, emitovala dosad ne prikazan video snimak u kojem bivši sekretar za pravosuđe Bil Bar priča kako je rekao Trampu da su tvrdnje o nameštenim izborima netačne. Pored toga, kako je prikazano drugim snimkom, ćerka bivšeg predsednika Ivanka Tramp svedočila je da poštuje Barovo mišljenje da nije bilo izborne krađe.

,,Kada predsednik ne preduzme korake neophodne da bi se sačuvala naša unija – ili još gore izazove ustavnu krizu – nalazimo se u trenutku maksimalne opasnosti po našu državu”, istakla je Liz Čejni, članica Predstavničkog doma iz Vajominga i potpredsednica komisije, koja je vodila veći deo pretresa.

Istog dana kada je održan prvi od šest pretresa, američki Federalni istažni biro uhapsio je republikanskog kandidata za guvernera Mičigena Rajana Kelija na osnovu prekršajne prijave kojom se tereti za učešće u napadu na Kapitol.

Tramp je na svojoj Truth Social platform istakao da  je 6. januar ,,nije bio običan protest, već da je predstavljao najveći pokret’’ u istoriji Amerike, ujedno odbacujući istragu.

Ovaj prvi pretres svakako predstavlja uvod za dalji tok javnih pretresa koji će se održati narednih sedmica. Istraga koju je vodila komisija sačinjena od sedmoro demokrata i dvoje republikanaca, bila je podeljena u nekoliko delova, uključujući pokušaje Donalda Trampa i njegovih saradnika da izazovu sumnje u izborni rezultat i zaustave potvrdu pobede Džozefa Bajdena; finansiranje i organizaciju mitinga u Vašingtonu koji se se održali pre napada; bezbednosne propuste policije Kapitola i federalnih agencija; i postupke samih izgrednika.

IZVOR FOTOGRAFIJE:https://www.nhpr.org/