Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je predlog zakona koji štiti istopolne brakove, što predstavlja veliki korak u višedecenijskoj borbi za priznavanje tih bračnih zajednica u celoj zemlji.

Za usvajanje zakona glasalo je 258 članova Predstavničkog doma – sve demokrate i 39 republikanaca, dok je protiv bilo 169 članova. Kako je ,,Zakon o poštovanju braka”odobren je u Senatu prošlog meseca, on sada ide predsedniku Džozefu Bajdenu na potpisivanje.

Dok je predsedavajuća Nensi Pelosi, u govoru uoči glasanja, osudila ,,mržnju” koja stoji iza napada na LGBT prava u Sjedinjenim Državama, republikanski kongresmen Džim Džordan rekao je da je zakon ,,opasan i vodi zemlju u pogrešnom smeru”.

Potpredsednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Haris ocenila je ovo kao istorijski dan. ,,Konačno je zakoski regulisano to da ćemo poštovati, braniti i štititi pravo svakog pojedinca da stupi u brak sa osobom koju voli”, rekla je Harisova na društvenim mrežama.

Zakon je inicijativa grupe demokratskih i republikanskih senator, nastao kao odgovor na strahovanja da bi Vrhovni sud, sa svojom sve odlučnijom konzervativnom većinom, mogao jednoga dana da ukine odluku Obergefel, potencijalno ugrožavajući istopolne brakove širom zemlje. Sud je pokazao spremnost da poništi svoje presedane, kao što je to uradio u junu kada je poništio presudu iz 1973. godine koja je legalizovala abortus širom zemlje.

Prema podacima Biroa za popis stanovništva, u SAD ima oko 568 hiljada istospolnih parova, a pomenuti zakon dobio je podršku LGBT zagovornika, kao i brojnih verskih organizacija i entiteta, iako se mnogi američki konzervativci i dalje protive gej brakovima kao suprotnosti biblijskom svetom pismu.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Speakerpelosi