Američki Senat potvrdio je nominaciju diplomate Kristofera Hila na mesto novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Hil na mesto ambasadora dolazi na predlog predsednika Sjedinjenih Država Džozefa Bajdena, a zameniće dosadašnjeg američkog diplomatskog predstavnika Entonija Godfrija koji je na toj funkciji od novembra 2019. godine.

Decembra prošle godine, u svom obraćanju pred Odborom za spoljne poslove u Senatu, Hil je istakao da će SAD zajedno sa evropskim partnerima nastaviti da podržavaju razvoj Srbije kao moderne i uspešne evropske zemlje, u miru sa svojim susedima.

Tom prilikom, Hil je istakao i da će se zalagati za održavanje poštenih i transparentnih izbora u Srbji 2022. godine. ,, Trudiću se da ojačam slobodu medija i podržim ključnu ulugu organizacija civilnog društva. Raznolika politička scena i slobodni i nezavisni mediji, suštinski su važni za uspeh Srbije kao evropske demokratije”, naveo je Hil. Takođe, naglasio je i da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine neophodna, podsetivši na raniju izjavu predsednika Bajdena da ,,SAD veruju da je međusobno priznanje obe zemlje najbolji put napred”.

Kristofer Hil diplomatsku karijeru započeo je u Beogradu. Učestvovao je u procesu koji je doveo do potpisivanja Dejtonskog sporazuma, a bio je i specijalni izaslanik za Kosovo od 1998. do 1999. godine.

Obavljao je funkciju ambasadora u (tadašnjoj) Makedoniji, Poljskoj, Južnoj Koreji, Iraku. Bio je i pomoćnik državnog sekretara za Istočnu Aziju i Pacifik, a predvodio je i američku delegaciju tokom pregovora sa predstavnicima Severne Koreje o nuklearnom razoružavanju 2003.

Profesionalac koji je četiri puta bio ambasador i radio u službi tri američka predsednika u srpsku prestonicu stiže iz penzije. Iz aktivne diplomatske službe povukao se 2010. Radio je kao profesor, a 2020. godine predavao je na Fakultetu za međunarodne odnose i javne poslove Kolumbija univerziteta.

Imajući u vidu prethodno iskustvo, Hil je nesumnjivo vrsni poznavalac prilika na Balkanu. Kao što je rečeno, bio je član tima Ričarda Holbruka tokom mirovnih pregovora za prestanak rata u Bosni i Hercegovini koji su rezultirali potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, a važnu ulogu odigrao je tokom 1998. i 1999. godine tokom pregovora jugoslovenskih vlasti i kosovskih Albanaca, da bi u Rambujeu bio šef međunarodne grupe pregovarača.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Pixabay