Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kristoferom Hilom o unapređenju ekonomskih odnosa, kao i mogućim daljim vidovima zajedničke saradnje dve države u različitim oblastima, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Na sastanku je bilo reči o garantnoj šemi koju Američka korporacija za međunarodno razvojno finansiranje (DFC) uz podršku Ministarstva finansija sprovodi sa bankama u Srbiji, a putem koje će srpskoj privredi postati dostupan širok spektar finansijskih proizvoda po najpovoljnijim uslovima.

Tokom decembra biće i zvanično predstavljena ova garantna šema, a na taj način, preduzećima će biti pružena pomoć da rastu, da otvaraju nova radna mesta i očuvaju poslovanje i u teškim vremenima, istaknuto je u saopštenju.

Sagovornici su se posebno osvrnuli na inicijativu Otvoreni Balkan. Saglasili su se da je ova inicijativa dobra ideja i sjajna prilika za bolju povezanost, lakše kretanje ljudi i roba, nova radna mesta.

Ministar je istakao da je Srbija potpuno posvećena Otvorenom Balkanu, ocenjujući da kroz ekonomiju možemo da ,,učinimo čudo’’ i da se tako dođe do dodatnog povezivanja država regiona.

Mali i Hil su razgovarali i o infrastrukturnim projektima, sa posebnim osvrtom na Moravski koridor. Ministar finansija ukazao je da aktuelna svetska kriza nije zaustavila velike infrastrukturne projekte koji su važni za rast srpske ekonomije, uz napomenu da je Moravski koridor, na čijoj izgradnji radi američki konzorcijum, od izuzetnog značaja.

Sagovornici su ocenili da je saradnja dve države na visokom nivou i kao primer naveli kompanije koje investiraju u Srbiji poput NCR-a, a ambasador Hil je ukazao da Srbija ima dobre kadrove i stručne, mlade ljude, te pohvalio makroekonomske rezultate koje je Srbija postigla, ukazujući da Sjedinjene Države žele da Srbija uspe, da bude još jača i otpornija, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Ministarstvo finansija Republike Srbije