Republikanac Kevin Mekarti položio je zakletvu za predsedavajućeg Predstavničkog doma u 118. sazivu američkog Kongresa pošto je za predsedavajućeg izabran nakon 15 rundi glasanja.

Nakon što je posle pregovora i davanja ustupaka uspeo da pridobije podršku većine ekstremno desnih kolega koje su prethodno bile protiv njegove kandidature, Mekarti je u 15. krugu glasanja, sa 216 republikanskih glasova ,,za”, postao novi predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa SAD.

,,Moj otac mi je uvek govorio, nema veze kako počinješ, već kako završavaš”, rekao je Mekarti posle izbora, prenosi Glas Amerike.

Spreman da se suprostavi predsedniku Bajdenu i demokratama, takodje je najavio istrage i obavezujuće pozive.

,,Sada počinje težak rad”, poručio je Mekarti i zahvalio se bivšem predsedniku Donaldu Trampu na podršci i telefonskim pozivima ,,da pomogne da dobije posledn je glasove”.

Republikanci su se ranije dogovorili da nominuju Mekartija, ali je njegov put ka predsedavajućem bio neizvestan, nakon što je grupa republikanaca zapretila da će stati na put njegovoj kandidaturi.

Tokom pretposlednjeg 14. kruga glasanja, u petak kasno uveče, Mekarti je dobio samo jedan glas manje od broja potrebnog za pobedu, ali je mala grupa ekstremno desnih republikanaca i dalje odbijala da ga podrži uprkos tome što im je republikanski lider obećao niz ustupaka.

Glasanje je, uprkos tenzijama, nastavljeno, te je u narednoj rundi Mekarti od republikanaca dobio neophodnu podršku.

Predsednik Džozef Bajden čestitao je u saopštenju Mekartiju i ponovio da je spreman da sarađuje sa republikancima ,,gde može” i da su ,,birači stavili do znanja da očekuju od republikanaca da takođe budu spremni da rade” sa njim.

Mekarti je nešto ranije pristalicama konzervativnog Slobodarskog kokusa predstavio sporazum usredsređen na promene pravila koje su tražili mesecima. Te promene bi smanjile moć predsedavajućeg i dale bi poslanicima veći uticaj u izradi i donošenju zakona, te ukoliko budu usvojene, Mekarti će na dužnost stupiti sa umanjenim ovlašćenjima.

Ovaj nesvakidašnji proces izbora predsedavajućeg, koji je počeo u utorak u podne, bio je najduži poslednje 164 godine. Najduži izbor za predsedavajućeg Predstavničkog doma bio je 1855. godine i trajao je dva meseca, sa čak 133 kruga glasanja.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Speakermccarthy