Direktorka za Evropu i Evroaziju Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Erin Meki izjavila je da je sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić razgovarala o povećanom ulaganju napora u energetsku efikasnost i bezbednost.

,,Američka Agencija za međunarodni razvoj će raditi sa Vladom Srbije na energetskoj diversifikaciji i poboljšanju energetske efikasnosti kako bi Srbija bila ekonomski suverena i energetski nezavisna država’’, rekla je direktorka USAID-a zadužena za Evropu i Evroaziju.

Tokom svoje prve posete Beogradu, Meki je u obraćanju medijima rekla da je sa premijerkom imala odličan razgovor u kojem su sumirale dve decenije saradnje i šta ih čeka u budućnosti.

„SAD su uložile 1,2 milijarde dolara za programe u različitim sektorima i želim da vas uverim da naš posao nije završen. USAID se uvek koncentrisao na jačanje ekonomije i demokratije u saradnji sa srpskim partnerima, takođe radimo na humanitarnim krizama. Želimo da ojačamo srpske institucije da, kada se desi neka nova kriza, ili klimatska promena ili pandemija, Srbija to bolje podnese“, rekla je Meki i dodala da pomoć koju USAID daje Srbiji nije politički uslovljena, piše Glas Amerike.

Govoreći o energetici, Meki je istakla da pomoć američke agencije Srbiji ne ide samo u pravcu obnovljivih izvora energije, već i kada je reč o diversifikaciji snabdevanja energentima.

,,Radimo na energetskim pitanjima. Želimo da proširimo energetsko partnerstvo ne samo u oblasti obnovljivih izvora energije, diversifikaciju snabdevanja i prilike za poslovanje na tržištu. Razgovarali smo o mnogo sektora. Misija USAID-a će biti veoma aktivna u narednim mesecima, ali ne samo u narednim mesecima. Mi smo tu da budemo uz vas da realizujete prioritete vaše i naše vlade, i ono što građani Srbije zaslužuju”.

Uprkos tome što je ekonomski rast pozitivno ocenila, direktorka USAID-a za Evropu i Evroaziju naglasila je da i dalje treba raditi na jačanju demokratije, nezavisnih i slobodnih medija i civilnog društva.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Anabrnabic