Na dan kada je Rusija najavila prekid isporuke gasa Bugarskoj, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je tokom video-konferencije sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država da je saradnja u procesu energetske tranzicije neophodna, posebno u momentima energetske krize.

Kako je saopšteno iz kabineta, ona je tokom razgovora sa predstavncima Stejt departmenta, Ministarstva energetike SAD, Ministarstva trgovine SAD, USAID-a i ambasade Sjedinjenih Država u Beogradu navela i da je potrebno nastaviti zelenu agendu.

Kako je ministarka navela, uprkos tome što će aktuelna kriza proći, neophodno je razgovarati o viziji i strategiji energetike.

,,Republika Srbija i SAD su prijateljske zemlje i energetika otvara prostor za unapređenje sveobuhvatnih odnosa, a saradnja koja postoji između Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva energetike SAD stvara mogućnost za realizaciju zajedničkih projekata, pre svega u oblasti dekarbonizacije i borbe sa klimatskim promenama”, istakla je Mihajlovićeva.

,,Učešće Srbije na ministarskom sastanku Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju (P-TECC) u Varšavi i na okruglom stolu o energetskoj bezbednosti i diverzifikaciji u Pragu, kao i razgovori sa državnom sekretarkom i zamenikom sekretara za energetiku i zamenikom sekretara za trgovinu, pokazuju jasno opredeljenje Srbije da nastavi proces energetske tranzicije i ide ka ostvarenju vizije o zelenoj energetici“, dodala je ministarka.

Kako je u saopštenju navedeno, tokom sastanka bilo je reči i o izgradnji energetske infrastrukture, diverzifikaciji energetskih izvora, razmeni iskustava i tehnologija, tranziciji ka čistoj energiji i unapređenju energetske efikasnosti. Ministarka Mihajlović je tom prilikom navela da novi investicioni plan Srbije podrazumeva izgradnju novih kapaciteta.

,,Želimo da razgovaramo o svim izvorima energije, uključujući i nuklearnu energiju”, rekla je potpredsednica Vlade, dodajući da je uverena u uspešnu saradnju s Sjedinjenim Državama.

S druge strane, Ališija Dankan, zamenica pomoćnika sekretara SAD za energetiku, istakla je zadovoljstvo zbog nastavka saradnje na stvaranju okvira za razvoj zelene, održive energetike na globalnom nivou, na razvoju infrastrukture u oblasti obrazovanja, razmeni iskustava, posebno u segmentu naučnih istraživanja, kao i na razvoju novih tehnologija.

I zamenik pomoćnika sekretara Sjedinjenih Američkih Država za trgovinu Dejvid De Falko bio je saglasan da su pitanja u vezi sa klimom i energetikom ključna u celom svetu, dodajući i da je to odlična prilika za unapređenje trgovinske saradnje sa Srbijom.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Zorana_dpm