Bivši američki ambasador Vilijam Montgomeri kaže da zapadni diplomatski napori u dijalogu Beograda i Prištine u suštini rade u ,,kvadraturi kruga”, jer Kurti insistira da Beograd prizna samoproglašeno Kosovo u sadašnjim granicama i da ono bude primljeno u UN, a Beograd neće to da uradi.

U razgovoru za Kosovo online, Montgomeri se osvrnuo na situaciju u Ukrajini i sličnost sa KiM.

,,Mogao bih da dodam da je ironično da je Kosovo oduzeto silom i protiv Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a uz podršku Zapada. Ali, mi branimo Ukrajinu, jer Rusija to isto pokušava da uradi u Ukrajini. Zapad je opravdao kampanju bombardovanja Srbije zbog maltretiranja kosovskih Albanaca. Rusi opravdavaju svoju akciju u Ukrajini zbog maltretiranja tamošnjih etničkih Rusa. Dakle, ironično, Rusi koriste naše sopstvene akcije protiv nas”, rekao je Montgomeri.

Nekadašnji ambasador je istakao i da nema informacije o čemu se razgovara prilikom trenutnih poseta stranih diplomata i u dijalogu Beograda i Prištine, ali da na osnovu ličnog višegodišnjeg iskustva po tom pitanju može da kaže da je većina onoga što je do sada urađeno pokušaj da se svako pojedinačno pitanje reši kako bi se izbegao sukob.

,,Problem koji je stvorila EU je poglavlje 35 u pregovorima sa Srbijom, koje se bavi Kosovom, i trebalo je da bude poslednje poglavlje koje se otvara nakon što je sve ostalo zatvoreno. Da članstvo u EU bude zagarantovano kada se pitanje Kosova reši. To bi izvršilo pravi pritisak na Srbiju. Sada nema pritiska, pošto je članstvo Srbije u EU daleko iz mnogo razloga, od kojih mnogi nemaju veze sa Srbijom, naime, većina zemalja EU ne želi dalje širenje”, ocenio je Montgomeri.

Govoreći o Aljbinu Kurtiju, Montgomeri je rekao da Kurti sve zasniva na dobijanju ,,vitalne srpske koncesije”, te da zapadne diplomate pritiskaju Srbiju da to učini.

,,Srbija sa druge strane nema pravi razlog da se povinuje, a EU nema šta konkretno trenutno da joj ponudi za ovaj ustupak”, rekao je bivši ambasador.

IZVOR FOTOGRAFIJE:HRT/Screenshot