NASA i ruska svemirska agencija Roskosmos potpisale su sporazum o integrisanim letovima do Međunarodne svemirske stanice (MSS), što će omogućiti ruskim kosmonautima da do stanice putuju američkim letelicama, dok će američki astronauti moći da se voze ruskim Sojuzom, objavile su u petak dve agencije.

„Sporazum je u interesu Rusije i Sjedinjenih Država i promovisaće razvoj saradnje u okviru programa MSS“, navodi se u saopštenju Roskosmosa i dodaje da će to olakšati „istraživanje svemira u miroljubive svrhe“, prenosi Reuters.

NASA i Roskosmos, ključni partneri u radu dvadeset godina stare svemirske stanice, godinama su pokušavali da obnove rutinske zajedničke letove u okviru dugogodišnjeg civilnog saveza dve agencije. Ipak, uprkos tenzijama zbog rata u Ukrajini, dugo čekani sporazum je potpisan.

NASA je saopštila da će prvi integrisani letovi, prema novom sporazumu, biti obavljeni u septembru, a američki astronaut Frenk Rubio poleteće do svemirske stanice sa kosmodroma Bajkonor u Kazahstanu koji pripada Rusiji, zajedno sa dvojicom kosmonauta, Sergejem Prokopjevim i Dmitrijem Petelinom.

Sa druge strane, kosmonaut Ana Kikina pridružiće se dvojici američkih  i jednom japanskom astronautu na letu „Spejs eksove“ (SpaceX)  letelice „Kru dragon“ (Crew Dragon) do svemirske laboratorije iz Nasinog svemirskog centra „Kenedi“ na Floridi.

Kikina je ujedno jedina žena u aktivnom ruskom kosmonautskom korpusu i trebalo bi da bude prva Ruskinja koja će upravljati kapsulom „Kru dragon“. Ona se za tu misiju spremala u sedištu NASA u Hjustonu, dok su pregovori o sporazumu još uvek bili u toku.

Kako dalje piše Reuters, dve agencije su prethodno delile mesta astronauta u američkim letelicama iz programa šatl i ruskom Sojuzu. Nakon povlačenja šatla 2011. godine, Sjedinjene Države su svoje astronaute slale „Sojuzom“ sve do 2020. godine, kada je kompanija Ilona Maska počela da prevozi astronaute do Međunarodne svemirske stanice.

,,Letovi sa integrisanim posadama su garancija da na stanici postoji adekvatno obučeno osoblje za poslove kao što je ključno održavanje i svemirske šetnje”, saopštila je NASA u petak, dodajući da je postojanje najmanje jednog Rusa i jednog Amerikanca na svemirskoj stanici ključno za održavanje laboratorije.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Pixabay