Bivša guvernerka Južne Karoline i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli objavila je da će se kandidovati za republikansku nominaciju na predsedničkim izborima 2024. godine.

Objavom da će ući u trku za republikansku nominaciju, Hejlijeva je postala prva konkuretkinja Donaldu Trampu na unutarstranačkim izborima.

„Biće uzbudljivo! Vreme je za novu generaciju“, napisala je Hejli na Tviteru.

Hejlijeva, koja je bila američka ambasadorka pri UN tokom mandata bivšeg predsednika Donalda Trampa, ranije je rekla da se neće kandidovati protiv njega.

,,Ne bih se kandidovala ako bi se predsednik Tramp kandidovao i razgovarala bih s njim o tome”, rekla je Hejlijeva 2021. godine, prenosi RTS.

Međutim, bivša guvernerka Južne Karoline je u međuvremenu odustala od tog stava, a Tramp je nedavno novinarima rekao da je skoro primio telefonski poziv od Hejlijeve.

,,Pozvala me je i rekla da bi želela da razmisli o tome, a ja sam rekao da to treba da uradi”, rekao je Tramp.

Ona je tokom političke karijere bila prva guvernerka Južne Karoline u periodu od 2011. do 2017. godine. Zatim, u ulozi ambasadorke Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim nacijama bila je od januara 2017. do decembra 2018. godine.

Hejlijeva je takođe kritikovala Trampa tokom napada njegovih pristalica na Kapitol januara 2021. i rekla da će ,,njegove postupke oštro suditi istorija”, piše BBC.

Nakon planiranog skupa u Južnoj Karolini, Hejlijeva će otputovati u Nju Hempšir, a zatim u Ajovu. Rano najavljujući svoju kampanju, Niki Hejli, koja je pozvala na „smenu generacija“ u svojoj stranci, iskoristila je priliku za početak u prikupljanju sredstava za svoju kampanju, kao i za privlačenje podrške što većeg broja birača.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Nikkihaley