U Pranjanima kod Gornjeg Milanovca obeležava se 78 godina od Misije Halijard, u kojoj je sa improvizovanog aerodroma uspešno evakuisano više od 500 američkih i savezničkih pilota.

Kako prenosi RTS, sećanje na jednu od najuspešnijih akcija spasavanja tokom Drugog svetskog rata i prijateljstvu dva naroda neguju potomci požrtvovanih Srba i američkih vazduhoplovaca.

Na istorijsku misiju u Pranjanima danas podseća aerodrom izgrađen u sklopu memorijalnog kompleksa upravo na mestu odakle su ka Bariju poletali avioni sa spasenim pilotima.

,,Sada imamo osam različitih muzeja gde održavamo izložbe, prijeme, razgovaramo o ovoj misiji jer smo uspostavili dobre odnose sa organizacijama, preduzećima, porodicama”, ističe Džon Kapelo iz Fondacije Misija Halijard.

Ranko Ristić, član te Fondacije, ističe da je to ogroman značaj za njih i kao Srbe i kao Amerikance srpskog porekla, a i same Amerikance.

,,Vidite, danas ovde imamo čak i studenta njihove vazduhoplovne akademije, znači to je veliki značaj da se kaže ta priča u Americi”, ukazuje Ristić.

Obeležavanju godišnjice misije na Galovića Polju u Pranjanima, gde se nalazi memorijalni kompleks, prisustvali su pripadnici Vojske Srbije, ministarke kultre i informisanja Maja Gojković, predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, kao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil, komandant Komande za specijalne operacije Evropske komande Oružanih snaga SAD general-majorom Stiven Edvards i Džon Kapelo, penzionisani potpukovnik američke avijacije

,,Hoćemo da od ovog mesta napravimo kompleks kojim će istorija biti ponosna. Galovića polje je sređeno, napravljen je gorski aerodorom i memorijalni centar i nećemo stati na ovome i ono što nas raduje je što će o ovom mestu i misiji ‘Halijard’ biti snimnjen film koji će predstaviti naše pretke i heroje ovog kraja koji su pomogli u spašavanju američkih pilota”, rekao je Dejan Kovačević.

,,Čast mi je što sam danas u Pranjanima na obeležavanju 78-ogodišnjice misije ,,Halijard’’ i svega što Sjedinjene Američke Države i Srbija mogu da postignu kao saveznici’’, rekao je ambasador Kristofer Hil na Tviteru.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Twitter/USEmbassySerbia