Najopsežniji federalni izveštaj o oružju i kriminalu na nivou SAD u protekle dve decenije pokazuje da je sve kraći period između vremena u kojem je oružje kupljeno i vremena u kojem je pronađeno na mestu zločina, piše Glas Amerike.

Izveštaj takođe dokumentuje porast u korištenju konvertora koji čine da poluautomatsko oružje funkcioniše kao automatsko. Broj ovih uređaja petostruko se povećao. Uočava se i da je sve više zaplena takozvanog fantomskog oružja privatne proizvodnje, kojem je teško ući u trag. Biro je samo u 2021. pronašao više od 19.000 komada oružja privatne proizvodnje, što je duplo više nego godinu ranije.

Izveštaj Biroa za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksplozive, koji obuhvata period od 2017. do 2021. godine, objavljen je u trenutku kada se Amerika suočava sa porastom nasilnog kriminala, prevashodno kriminala uz upotrebu vatrenog oružja.

Veliki deo prikupljenih podataka do sada nije bio široko dostupan, a njegovo objavljivanje ima za cilj pomoć policiji i kreatorima politika da smanje nasilje oružjem, izjavio je Stiv Detelbah, direktor Biroa.

Prema podacima iz izveštaja, 54% oružja koje je policija pronašla na mestima zločina 2021. godine kupljeno je u roku od tri godine unazad, što je dvocifren porast u odnosu na 2019. godinu. To može ukazivati na ilegalnu trgovinu oružjem ili da neko ko može legalno kupiti oružje to i učini samo kako bi ga prodao drugoj osobi koja oružje ne može legalno da poseduje.

Većina oružja korištenog u zločinima promenila je vlasnika u odnosu na originalnog kupca, navodi se u izvještaju, a primećuje se i da je u periodu između 2017. i 2021. godine više od 1,07 miliona komada vatrenog oružja prijavljeno kao ukradeno.

Ovaj izvještaj napisan je nakon što je glavni državni tužilac Merik Garland naložio Birou da napravi prvu sveobuhvatnu studiju kriminalne trgovine oružjem koji će obuhvatiti period od 20 godina.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Pixabay