Bela kuća objavila je dugo odlaganu strategiju nacionalne bezbednosti u kojoj se kao najveći izazov u predstojećim godinama navodi kako ,,nadmašiti Kinu i obuzdati Rusiju”, naglašavajući istovremeno važnost saradnje sa saveznicima.

,,Strategija nacionalne bezbesnosti predsednika Bajdena opisuje kako će Sjedinjene Države unaprediti svoje vitalne interese i težiti slobodnom, otvorenom, prosperitetnom i bezbednom svetu”, rečeno je iz Bele kuće.

Dokument na 48 stranica, čije je objavljivanje odlagano zbog ukrajinske krize, ne sadrži velike promene u odnosu na dosadašnju Bajdenovu spoljnu politiku. Umesto toga, u dokumentu se naglašava stav Bele kuće da je američko vođstvo ključ za prevazilaženje globalnih pretnji kao što su klimatske promene i uspon autoritarnih režima, piše Reuters.

U strategiji se ocenjuje da su transatlantski odnosi jedna od vitalnih platformi na kojoj su izgrađeni drugi elementi američke spoljne politike, te da je Evropa ključni američki partner u rešavanju globalnih izazova.

,,Rusija predstavlja neposrednu prijetnju slobodnom i otvorenom međunarodnom sistemu, bezobzirno kršeći osnovne zakone međunarodnog poretka, kao što je pokazala njena brutalna agresija protiv Ukrajine”, piše u tekstu Strategije.

Kina je, pak, označena kao jedini konkurent sa namerom da utiče na aktuelni poredak i raspolaže sve većom ekonomskom, diplomatskom, vojnom i tehnološkom moći za postizanje tog cilja.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je SAD moraju da se izbore sa nizom transnacionalnih izazova koji pogađaju ljude širom sveta, uključujući klimatske promene, krizom oko distribucije hrane, energije i inflaciju.

,,Bajden tek treba da reši neke ključne spoljnopolitičke probleme, uključujući carine na kinesku robu koje je uspostavio njegov prethodnik Donald Tramp, a koje su koštale američke uvoznike milijarde i suoči se sa novim, poput narušenih odnosa sa dugogodišnjim saveznikom Saudijskom Arabijom”, rekao je Saliven.

On je istakao i da SAD ,,preispituju” svoj odnos sa Saudijskom Arabijom nakon što je OPEC+ prošle nedelje najavio da će smanjiti svoju proizvodnju nafte.

U Strategiji se takođe navodi da će Sjedinjene Države pomoći u jačanju demokratskih institucija, vladavine prava i ekonomskog razvoja Zapadnog Balkana.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Whitehouse