Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić razgovarao je sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristoferom Hilom o nastavku saradnje i aktuelnoj političkoj situaciji, navodi se u saopštenju Narodne skupštine.

Kako piše u saopštenju, Orlić je istakao da se odnosi između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država konstantno kreću uzlaznom putanjom i ocenio da je dosadašnja međuparlamentarna saradnja bila na visokom nivou. On je izneo očekivanje da i u novom sazivu Poslanička grupa prijateljstva sa SAD bude brojna, kao i u prethodnim sazivima NSRS.

Ambasador Sjedinjenih Država ocenio je da postoji obostrana dobra volja za dalje unapređenje odnosa između Srbije i SAD i izneo uverenje da se još mnogo toga u budućnosti može zajedno postići.

Predsednik Narodne skupštine naglasio je važnost svih dosadašnjih, ali i budućih, investicija koje u Srbiju dolaze iz SAD, ističući zajedničku izgradnju infrastrukture u Srbiji.

„Uz investicije koje znače nova radna mesta, autoputevi koje smo čekali decenijama, a koji sada konačno postaju realnost – menjaju lice Srbije i omogućavaju kvalitetan život naših građana. Srbija će i u narednom periodu nastaviti sa jačanjem svoje ekonomije“, naveo je Orlić. U saopštenju se dodaje da se Orlić zahvalio i na podršci koju SAD pružaju u procesu evropskih integracija Srbije.

Na sastanku je bilo reči i o važnosti regionalne saradnje, a sagovornici su se složili da je inicijativa „Otvoreni Balkan“ od izuzetnog značaja za povezivanje i saradnju na prostoru Zapadnog Balkana.

Predsednik Narodne skupštine i ambasador SAD razgovarali su i o dijalogu Beograda i Prištine, konstatujući obostrano da je Beograd iskreno posvećen traženju onih rešenja koja čuvaju mir i stabilnost, u skladu sa jasnom državnom politikom Srbije i uz zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, zaključuje se u saopštenju Narodne skupštine.

Ambasador Hil nedavno je o saradnji Srbije i SAD razgovarao i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem.

,,Fantastičan razgovor sa pravim profesionalcem generalom Mojsilovićem kako SAD i Srbija mogu da prošire i prodube vojno partnerstvo. Sledeći korak: nadamo se da će vojnici Srbije pridružiti našim vojnicima u međunarodnoj mirovnoj operaciji na Sinaju’’, navodi se na Tviter nalogu američke ambasade u Srbiji.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Flickr