Američki i ruski ministri odbrane Lojd Ostin i Sergej Šojgu održali su još jedan telefonski razgovor o situaciji u Ukrajini. O istoj temi, Šojgu je razgovarao i sa kolegama iz Francuske, Velike Britanije i Turske.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da su Šojgu i Ostin razmotrili aktuelna pitanja koja se tiču međunarodne bezbednosti, uključujući situaciju u Ukrajini, dok iz Pentagona nisu iznosili detalje, osim informacije da je Ostin inicirao razgovor i naglasio potrebu za linijama komunikacije tokom rata u Ukrajini.

Dva dana kasnije, usledio je još jedan razgovor, ali i ovaj put detaljnije informacije izostale. Iz Pentagona su saopštili da je na inicijativu ruskog ministra održan još jedan razgovor prilikom kog je Ostin ,,odbacio svaki izgovor za eskalaciju sukoba u Ukrajini’’.

Šojgu je u razgovorima sa ministrima odbrane Francuske, Velike Britanije i Turske preneo  zabrinutost zbog ,,mogućih provokacija Ukrajine upotrebom prljave bombe”, piše RTS, koja se pravi od konvencionalnih eksplozivnih sredstava, ali je jezgro obavijeno radioaktivnim materijalom.

S druge strane, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u video poruci, povodom ove izjave ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, ocenio da bi samo Rusija mogla da koristi nuklearno oružje u Evropi.

Istog dana kada je održao drugi razgovor sa ruskim kolegom, Ostin je razgovarao i sa ministrom odbrane Velike Britanije Benom Volasom radi, kako se navodi u saopštenju, potvrde važnosti transatlantske saradnje.

,,Današnji poziv bio je nastavak prošlonedeljnog razgovora u Pentagonu, koji je obuhvatao široki spektar zajedničkih prioriteta odbrane i bezbednosti, uključujući i Ukrajinu’’, napisao je Ostin na Tviteru.

IZVOR FOTOGRAFIJE:U.S. Department of Defense