Dok američki zvaničnici upozoravaju na opasnosti od produženog konflikta, Pentagon je u sredu saopštio da procenjuje da Ukrajina može da pobedi u ratu protiv Rusije.

,,Naravno da mogu da pobede. Dokaz je bukvalno u rezultatima koje vidite svakog dana..apsolutno mogu da pobede”, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi na konferenciji za novinare.

Načelnik Generalštaba združenih snaga američke vojske, general Mark Mili, rekao je u utorak da je verovatno da će rat u Ukrajini trajati godinama, a da je mogućnost izbijanja sukoba između velikih sila je u porastu.

U govoru u američkom Kongresu Mili je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu ,,najveća pretnja miru i stabilnosti u Evropi”. S druge strane, sekretar za odbranu Lojd Ostin istakao je da se ,,još uvek radi” na planovima za jačanje bezbednosti u istočnoj Evropi i da će se to tome verovatno razgovarati na NATO samitu u junu.

Mili je govorio i o potrebi da se američke snage razmeste na istočnim granicama Evrope.
,,Moj savet bi bio da se uspostave stalne baze, ali ne sa stalno pozicioniranim snagama. Tako bi ste imali efekat trajnosti sa snagama koje se rotiraju u stalnim bazama. Verujem da je veliki broj naših evropskih saveznika, naročito oni na Baltiku ili Poljska i Rumunija, ili negde drugo – veoma spreman za uspostavljanje stalnih baza. Oni će ih izgraditi i finansirati”, istakao je američki general.

Ostin je dodao da su zahtevi Rusije da se Ukrajini zabrani članstvo u NATO-u, kao i da se Alijansi ograniči dokle sme da ide na istoku neprihvatljivi.

Mili i Ostin su pred članovima Odbora za oružane snage Predstavničkog doma američkog Kongresa govorili o predlogu budžeta za fiskalnu 2023. godinu, ali je pretres bio usmeren na rat u Ukrajini i na to šta Sjedinjene Države mogu da urade da pomognu ovoj istočnoevropskoj državi, ali i kako bi moglo ojačati bezbednost širom Evrope. ,,SAD su na kritičnoj istorijskoj i geopolitičkoj tački. Moramo da imamo jasnu strategiju i održimo mir”, rekao je Mili tom prilikom.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Pixabay