Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristoferom Hilom, koga je detaljno upoznao sa poslednjim jednostranim i protivpravnim akcijama Prištine, izrazivši ujedno i zabrinutost zbog sve češćih poziva na rat i sukobe koji stižu iz Prištine, saopštila je Kancelarija za KiM.

Kako se navoid u saopštenju, Petković je istakao da je Beograd nedvosmisleno opredeljen da sva otvorena pitanja i probleme na prostoru Kosova i Metohije rešava u okviru dijaloga u Briselu, jer smatra da je to jedini put za pronalaženje trajnog i prekopotrebnog mira.

,,S druge strane, umesto pregovora, Aljbin Kurti želi da zvecka oružjem i preti srpskom narodu u pokrajini’’, dodao je Petković.

On je upozorio da Beograd pretnje iz Prištine shvata veoma ozbiljno i očekuje i od međunarodne zajednice da na njih adekvatno reaguje, jer, kako je ocenio, nema normalizacije odnosa pod oružjem i oklopnim vozilima.

„Upravo najave iz Prištine da se u Briselu neće razgovarati o srpskim ličnim kartama i registarskim oznakama, niti da je Kurti spreman da formira ZSO, već da od 1. septembra najavljuje nove jednostrane mere, što pokazuje da Priština ne želi da gradi trajni mir i stabilnost na ovim prostorima. Svakodnevno svedočimo pokušajima Prištine da potpuno ukinu i obesmisle dijalog i sruše i svaki mogući most saradnje i poverenja koji bismo izgradili. Uprkos tome, Beograd ostaje opredeljen za dijalog“, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

On je američkog ambasadora upoznao i sa koracima koje Beograd preduzima kada je reč o sprovođenju dogovorene Mape puta u oblasti energetike i još jednom podvukao da srpska strana ispunjava sve preuzete obaveze u dogovorneim rokovima, ali da su nažalost poslednje akcije Prištine ostavreni pomak u dijalogu vratile tri koraka unazad.

Petković je ukazao i na porast etnički motivisanih incidenata prema Srbima, njihovoj i imovini SPC, za koje po pravilu niko nije sankcionisan.

,,Uprkos militantnim nastojanjima Prištine, Beograd će nastaviti da insistira na dijalogu kao jedinom mehanizmu za rešavanje problema i normalizaciju odnosa i ceni doprinos Sjedinjenih Američkih Država procesu dijaloga’’, zaključuje se u sapštenju Kancelarije za KiM.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/petarpetkovic.kim