Pregovori republikanaca u Predstavničkom domu i administracije predsednika Džozefa Bajdena o podizanju granice zaduživanja naglo su prekinuti nakon što je predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Makarti rekao da je vreme za „pauzu“, a jedan od zvaničnika Bele kuće priznao je da postoje „stvarne razlike“ koje razgovore čine teškim.

Dve strane nemaju mnogo vremena da se dogovore o podizanju limita do kojeg SAD mogu da se zaduže, koji je trenutno 31 hiljadu 400 milijardi dolara. U slučaju izostanka dogovora, Amerika bi mogla da dođe u situaciju da ne može da isplaćuje finansijske obaveze. Sekretarijat za finansije je upozorio da bi vlada već 1. juna mogla da bude u poziciji da ne može da plaća račune, prenosi Glas Amerike.

,,Sve dok ljudi ne budu spremni na teške razgovore o tome kako možem da krenemo napred i uradimo ispravnu stvar, nećemo ovde sedeti i razgovarati”, rekao je novinarima republikanski kongresmen Garet Grejvs, kojeg je predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti imenovao za glavnog pregovarača.

Mekarti je rekao da još nema napretka kada je reč o potezima Bele kuće u pregovorima, te da se naredne godine ,,ne može trošiti više novca”.

S druge strane, iz Bele kuće saopšteno je da ,,predsednik ulaže velike napore u razumno dvopartijesko rešenje koje može da bude usvojeno u Predstavničkom domu i Senatu”, kao i da će ,,razgovori biti teški”, jer između dve strane ,,postoje razlike u pogledu budžetskih pitanja”.

Iako se čini da je predsednik Bajden optimističan po pitanju postizanja dogovora između dve partije, navodeći da je uveren da će biti izbegnuta potencijalno katastrofalna situacija da Sjedinjene Države ne mogu da plaćaju svoje dugove, republikanci upućuju kritike.

,,Predsednik je mesecima čekao pre nego što je pristao da pregovara sa predsedavajućim Mekartijem o budžetu. Samo njih dvojica mogu da postignu sporazum. Krajnje je vrijeme za predsednika da se uozbilji”, napisao je na Tviteru lider republikanske manjine u Senatu Mič Mekonel, kritikujući Bajdenov odlazak na samit lidera G7.

Kako republikanci kontrolišu Predstavnički dom američkog Kongresa, a demokrate Senat, jasno je da će se pregovori otežano odvijati i da će se teško postići dogovor koji bi podržao dovoljan broj članova obe partije.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/Speakermccarthy