Poseta Srpske ratne misije Maunt Vernonu

Srpska ratna misija posetila je na Badnji dan, 6. januara 1918. godine, Maunt Vernon, mesto počinka Džordža Vašingtona, prvog i jednog od najvoljenijih predsednika Sjedinjenih Država. Bila je to samo jedna u nizu počasti ukazana srpskoj delegaciji tokom decembra 1917. i januara 1918. godine, pored obraćanje pred Senatom i Predstavničkim domom, posete predstavničkom telu i gradonačelniku Njujorka, Kongresu savezne države Masačusets itd.

Prigodne govore nad grobnicom Džordža Vašingtona održali su Državni sekretar SAD, Robert Lansing i šef Srpske ratne misije, Milenko Vesnić. U svom obraćanju Lansing je uporedio ideale Džordža Vašingtona i Karađorđa Petrovića, kao i borbu dva slobodarska naroda, srpskog i američkog, za pravdu i nezavisnost. Pozdravio je članove Misije kao ”…predstavnike hrabrog naroda koji je kroz vekove održao svoju nacionalni identitet, uprkos turskom ugnjetavanju i okoreloj mržnji ljubomornih suseda”.

Vesnić je u dirljivom govoru posebno istakao da je ”duh slobode, koji je osnažio, ukoliko nije i nastao, na bojištima vaše (američke) države, proširio svoje blagosloveno seme preko planina i mora”. Naglasio je da su mali i progonjeni narodi, među kojima je ubrojio i srpski, pronašli nesumnjivog prijatelja i zaštitnika u američkoj naciji.

Iz izlaganja dvojice vanvremenskih i mudrih diplomata, veštih govornika i globalnih vizionara, možemo zaključiti da je srpsko-američko savezništvo bilo zasnovano na vrednostima i idealima. Iako su i tada, kao i danas, interesi ti koji vode državne odlučioce, srpsko-američko prijateljstvo potvrđuje da izuzeci od pravila ipak postoje.