Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil potpisali su u Beogradu Memorandum o razumevanju između Stejt departmenta i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, ministar Dačić ocenio je da Srbija smatra da treba povećati intenzitet međusobnih kontakata sa Sjedinjenim Državama i istakao da  bi se Beograd radovao poseti državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, čime bi bilo potvrđeno opredeljenje Vašingtona za razvijanje partnerskih odnosa dve države, prenosi N1.

„O mnogim pitanjima ne mislimo isto, ali želimo strateški dobre odnose s Vašingtonom“, rekao je Dačić i naveo da Beograd pozdravlja dolazak u Srbiju savetnika Stejt departmenta Dereka Šolea 12. januara.

Savetnik američkog Stejt departmenta otkazao je u decembru posetu Zapadnom Balkanu i Briselu zbog pozitivnog testa na koronavirus.

„Memorandum je vezan za uspostavljanje saradnje dva ministarstva povodom mogućnosti da se naši ljudi usavršavaju i stiču nova saznanja u okviru Stejt departmenta. Taj aranžman je još jedna prilika za unapređenje bilateralnih odnosa“, izjavio je Dačić.

Prema njegovim rečima, radi se o raspoređivanju oficira za vezu MSP Srbije u Stejt departmentu.

„Nadam se da će to pomoći Stejt departmentu da bolje razume Srbiju i produbiti odnose Beograda i Vašingtona. Planiramo da aranžman počne u septembru ili oktobru i da svaki traje do godinu dana“, izjavio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije istakao je da je zadovoljan i nivoom ekonomske saradnje sa SAD koja je, kako kaže, prešla milijardu dolara i zahvalio Hilu što je izneo ocene koje mogu da postaknu investitore za dolazak u Srbiju.

,,Od velikog je značaja da je više od 30.000 radnika zaposleno u američkim kompanijama u Srbiji”, rekao je Dačić.

Američki ambasador Hil takođe je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ovog dokumenta, te istakao da Memorandum o razumevanju pruža ,,pravu prilika da se naša ministarstva približe i da bolje upoznamo naše diplomate”.

,,Mislim da Srbija ima tradiciju dobrih diplomata”, rekao je Hil.

Kazao je da je sa Dačićem razgovarao o različitim pitanjima sa kojima se suočavaju Srbija i SAD i izrazio zadovoljstvo zbog toga što postoji zajedničko viđenje problema.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Instagram/ivica.dacic.rs