Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da plan Evropske unije za Beograd i Prištinu ima punu podršku Sjedinjenih Američkih Država, te da se očekuje da strane ispune svoje obaveze.

„Mi to nazivamo dijalogom EU, ali to je nešto što ima našu snažnu podršku. Mislim da smo to videli tokom ove administracije. Baš prošle nedelje, naš zamenik pomoćnika sekretara, Gejb Eskobar, sa visokim predstavnicima EU – Nemačke, Francuske i Italije – vodio je zajedničku misiju u Prištini i Beogradu kako bi razgovarali o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije“, rekao je Prajs na konferenciji za štampu Stejt departmenta.

Takođe, Prajs je istakao da Sjedinjene Države, zajedno sa svojim partnerima iz EU, očekuju da strane ispune svoje obaveze.

„I Kosovo i Srbija u ovom slučaju moraju da sprovedu sporazume koje su potpisali kroz ovaj proces dijaloga, uključujući i napredak u uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom. Snažno ohrabrujemo kosovske Srbe da se vrate u institucije Kosova i što pre da unaprede bezbednost i stabilnost za sve građane“.

To su, kako je rekao, poruke koje su i Beograd i Priština čuli kako od SAD tako i od EU.

Prajs je dodao da je pristup SAD sukobima i tenzijama širom sveta često sličan njihovom pristupu koji primenjuju na Balkanu.

„U nekim slučajevima podržavamo lokalna, a u drugim regionalna rešenja. SAD pružaju svoju podršku kada i kako smatramo da je najefikasnija. I u ovom slučaju, dijalog koji vodi EU verujemo da ima potencijal da bude delotvoran alat za smanjenje tenzija i rešavanje sukoba između Kosova i Srbije i donošenje višeg nivoa stabilnosti, prosperiteta i mogućnosti za oba naroda“, zaključio je portparol Stejt departmenta.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Politico