Portparol Stejt departmenta Ned Prajs saopštio je da su Sjedinjene Američke Države razočarane i zabrinute pošto je vlada u Prištini odbila zahteve svojih međunarodnih partnera da produži rok za preregistraciju tablica.

,,Sjedinjene Američke Države, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, pozivaju vladu Kosova da produži period primene novog režima registarskih tablica”, navodi se u saopštenju Stejt departmenta, koje je objavljeno nedugo posle odluke Aljbina Kurtija da uz neke izmene nastavi sprovođenje odluke o registarskim tablicama, prenosi RTS.

Priština, rekao je Prajs, ima pravo da primeni režim registarskih tablica u skladu sa Briselskim sporazumom, ali napominje da je produženje vremenskog okvira u interesu napretka u dijaloga koji vodi Evropska unija.

,,SAD su razočarane i zabrinute pošto je vlada Kosova odbila zahteve svojih međunarodnih partnera da to učini. Kosovo i Srbija bi trebalo hitno i fleksibilno da rade na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, usredsređenog na međusobno priznavanje. Važno je da obe strane smanje zapaljivu retoriku i preduzmu konkretne akcije, da pokažu svoju posvećenost konstruktivnoj saradnji, kako bi se osigurala stabilna i prosperitetna budućnost regiona”, zaključuje Prajs.

Visoki savetnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Derek Šole zatražio je od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija odlaganje primene novih pravila o registarskim tablicama bez zaplene i novčanih kazni.

,,Razgovarao sam sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o važnosti izbegavanja tenzija i odlaganja primene novih pravila o registarskim tablicama, bez zaplene ili novčanih kazni”, napisao je Šole na Tviteru.

Dodao je da je u razgovoru bilo reči i o partnerstvu Vašingtona i Prištine i ,,zajedničkim ciljevima o unapređenju evropskih i evroatlantskih integracija Kosova”.

Evropska unija je takođe izrazila razočaranje zbog gorepomenute odluke Prištine.

„Kosovo treba da omogući duži prelazni period. Ovo je dosledan savet najbližih partnera Kosova, uključujući EU i SAD. Razočaravajuće je videti da to nije ispoštovano“, navodi se u saopštenju koje je izdala kancelarija ambasadora EU.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Politico