U delu predloga budžeta Stejt departmenta za fiskalnu 2024. godinu u kome se predviđa pomoć za inostrane misije, za Zapadni Balkan opredeljeno je 108, 1 milion dolara.

,,Američka pomoć Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji podržaće reforme vezane za pristupanje Evropskoj uniji, transatlantsku saradnju i napore da se suprotstave uticaju i dezinformacijama Rusije i NR Kine, sa naglaskom na unapređenje vladavine prava i transparentnosti vlade, borbu protiv korupcije, zatim na jačanje dobrog upravljanja i aktivizma civilnog društva, kao i osiguranje dinamičnog nezavisnog medijskog sektora”, navedeno je u zvaničnom dokumentu Stejt departmenta.

Kako se dalje ističe, programi pomoći će uključiti i osnaživanje lokalne uprave i mladih da ubrzaju ekonomski rast, zaustave odliv mozgova i promovišu pomirenje među različitim etničkim grupama.

Predviđena pomoć bi takođe ojačala odgovornost vlade kroz veću fiskalnu transparentnost i olakšala angažovanje građana i njihovih predstavnika kako bi se unapredila reakcija na potrebe birača.

,,Finansiranje će promovisati ekonomski rast, predvođen privatnim sektorom, zatim energetsku bezbednost, uključujući čistu energiju, sajber bezbednost, zdravo finansijsko i regulatorno okruženje i podržaće dijalog koji je omogućila EU za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije”, navodi se u budžetskom predlogu.

Prema zvaničnim podacima, u regionu Zapadnog Balkana, Stejt department će najviše novca opredeliti za Kosovo*, zatim za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, dok je za Albaniju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju predviđena znatno manja finansijska podrška.

Izvor fotografije: Department of State, Foreign Operations, and Related Programs; fiscal year 2024.

U regionalnom programu za Evropu i Evroaziju, budžet predviđa 112,5 miliona dolara kako bi SAD mogle da,,podrže partnere da se suprotstave ruskim dezinformacijama i pruže otpor pojačanoj ruskoj agresiji protiv demokratije, ljudskih prava, svetskog poretka, vladavine prava i miroljubive koegzistencije”.

IZVOR FOTOGRAFIJE:Politico